Hírek

Emléktáblát avattak Weöres Sándor emlékére

2015. január 23., 15:14

1989. január 22-én halt meg Weöres Sándor. Ennek apropóján névadójára emlékezett a az oladi óvoda. Emléktáblát helyezetek el az intézmény falán, majd gyerekek adtak verses-zenés műsort.

Emléktáblát avattak Weöres Sándor emlékére

Az oladi óvoda 1990 óta viseli Weöres Sándor nevét. A költő halálának évfordulója alkalmából az intézmény falán emléktáblát avattak, amely Hogya Ferenc fafaragó művész munkája. Az óvoda dolgozói nemcsak ünnepnapokon, szavalóversenyeken, hanem a hétköznapokban is méltóképpen ápolják a szombathelyi kötődésű költő emlékét.

Kondics Judit - vezető, Weöres Sándor Óvoda
“Mindennap verselünk. A gyerekek szinte  valamennyi versét ismerik, tudják, szívesen mondogatják, táncolunk rá, megzenésített verseit énekeljük nap mint nap. Ez mindennapunk része.”

Az avatóünnepségen Szabó Tibor színművész adott elő egy Weöres-költeményt, majd az óvodába járó gyerekek szerepeltek jelmezes-verses játékkal.

A név kötelezi az intézményt, sajátos profiljuk a tudatos környezeti nevelés mellett az anyanyelv méltó ápolása is. Nemcsak a csoportokat, hanem a délutánokra szervezett irodalmi esteken a szülőket is igyekeznek bevonni ebbe.Weöres Sándor nagy alakját idézte beszédében Puskás Tivadar polgármester is, aki a gyerekműsor kapcsán a jövőről is bizakodóan szólt.

Puskás Tivadar polgármester
“Hogyha a fiatalok ilyen nyelvezetű, ilyen műsort tanulnak meg, akkor tudjuk, és biztosak vagyunk abban, hogy öt év múlva, ötven év múlva, ötszáz év múlva is magyarul, ilyen szépen beszélnek.”

A műsor énekes-zenés előadással, majd Bokányi Péter irodalomtörténész emlékezésével folytatódott. A fából készült emléktáblát az óvoda bejárata mellett leplezték le. Weöres Sándor Testamentuma olvasható rajta, amelynek gondolatai minden szombathelyi számára iránymutatóak lehetnek. A költő egyik verse egyébként a Holdra is eljut hamarosan a Puli űrszonda segítségével, egy szavazáson ugyanis sok száz másik közül a Szembe-fordított tükrök című költemény egy részletét választotta ki a közönség.