MNB
MNB - 2

Hírek

Energia Pont és Tudásközpont Szombathelyen

2011. október 03., 17:26

Egy uniós telephely-fejlesztési támogatásnak köszönhetően felavatták az első megújuló energia hasznosításával foglalkozó Energia Pontot és Tudásközpontot. A Vulcano Energetikai Kft. ez alkalomból egy 2,5 millió forint értékű hőszivattyút ajándékozott a szombathelyi önkormányzatnak.

Energia Pont és Tudásközpont Szombathelyen

Az unió elvárásai szerint 2020-ra Magyarországnak 20 %-ra kell növelni a megújuló energia felhasználását. Ezt pedig pályázatokkal fogják segíteni, jelenleg ugyanis ez az arány csak 8 %.

"Ez a berendezés a környezeti energiát úgy hasznosítja, hogy a külső levegőből meleg vizet állít elő."

Ez a hőszivattyú 1 egység villamos energia felhasználásával 4 egység fűtési energiát állít elő. Az önkormányzatok számára kiírt pályázatok 85 %-os támogatásával 1 év alatt, támogatás nélkül pedig 10 éven belül megtérülhet a beruházás annak, aki a hagyományos fűtőanyagokról áttér a használatára. Ezek a berendezések a Szombathelyre települt cég saját fejlesztései. Az Energia Pont megnyitóján a cég tulajdonosa egy ilyennel lepte meg a várost.

Marton Zsolt alpolgármester, Szombathely
Nagy öröm, hogy munkahelyeket teremtenek Szombathelyen. Így van ez most is. Külön öröm, hogy még egy 2,5 milliós hőszivattyút ajánlott fel az önkormányzat valamelyik intézményének.

Mostantól itt pályázati tanácsadással is fogadják az energiaköltségeiket csökkenteni akaró érdeklődőket. 40 millió forintból hozták létre az első Energia Pontot.

Dr. Gutai Zoltán tulajdonos, Vulcano Energia Pont
Magyar cégként, külföldi támogatás nélkül másként nem megy. Előállítani, fejleszteni nem elég. Ezért a hozzáadott értékeket, komplex szolgáltatásokat hozzá kell nyújtani.

A megújuló energiák tudásközpontjaként is működő telephelyet az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke avatta fel.

"A magyar energiaszükséglet 66 %-át külföldről hozzuk be. Gáz esetében ez 82 %."

Ezért fontos az ország energiafüggőségét csökkenteni.

Dr. Nagy Andor alelnök, Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága
Ezek a rendszerek nem működnek támogatás nélkül. A magyar emberek jórésze ezt nem tudja megfizetni. De most a nemzetgazdaság érdeke, hogy megújuló energiát használjunk. Ehhez az állam pályázati forrás biztosít.

Nagy Andor elmondta, hogy október közepén újabb, 3,5 milliárd forintos pályázatot írnak ki a megújuló energiák felhasználásának támogatására.