Hírek

Energiafórum

2010. március 11., 15:30
Az energetika hazai helyzetét elemezték és a megújuló energiaforrások szerepét hangsúlyozták az előadók egy mai konferencián. A Magyar Mérnöki Kamara, az energetikai társaság, valamint a megyei kereskedelmi és iparkamara közös rendezvényét a Megyeházán tartották. 
Energiafórum

"Ez érinti az ország egészének villamosenergia rendszerét, és mint ilyen - hiszen ez egy 60 éve, vagy ennél hosszabb távú program - mindenki érdeklődésére számot tarthat." - a Paksi Atomerőmű bővítésének lehetséges megoldásait mutatta be előadásában a műszaki egyetem nukleáris technikai intézetének igazgatója. Aszódi Attila szerint a következő évtizedben megnő az igény a villamosenergia iránt. Ma még a földgáz a fő energiaforrás, a lakások 80%-át gázzal fűtik. Az alternatív megoldások elterjedésének legfőbb  akadálya a pénz.

Bohoczky  Ferenc - főtanácsos, energiaügyi minisztérium
"Ma úgy néz ki, hogy az energiamegtakarítás másik formáját, a hőszigetelést, a nyílászárócserét preferálja a lakosság."

Magyarországon jelenleg 6%-os a megújulóenergia-felhasználás, az Európai Unió előírása szerint 2020-ra ezt 13%-ra kell emelni.
Biomasszát Vas megyében is több helyen hasznosítanak.  Szombathelyen, Körmenden és Pornóapátiban is van faaprítékkal működő fűtőmű.

Csehi József - szervező, Magyar Mérnöki Kamara
"A fautánpótlás biztosítására néhány energiaültetvény létesült már jópár évvel ezelőtt, szerintem ennek a letermelése most következik."

Bár 2009 rekordév volt a szélerőművek telepítésében, ennek ellenére hazánkban még nem adottak a feltételek a szelíd energia felhasználásának szélesebb körű elterjedésére - mondják szakemberek.