MNB
MNB - 2

Hírek

Építész biennálé

2016. október 19., 17:01

A Vas megyei építészek által az utóbbi években tervezett épületek fotóiból nyílt kiállítás Kőszegen. Az építészkamara a korábbbi biennálék hagyományát elevenítette fel. Ez alkalommal Balogh Péter vehette át a kamara által alapított Rausher-díjat.

Építész biennálé

A gazdasági recesszió idején kevesebb megrendeléshez jutottak az építészek, azért nem születhetett annyi figyelemre méltó alkotás, amivel érdemes lett volna a közönség elé állni - indokolta az építész kamara elnöke azt, hogy miért kellett hét évet várni az újabb biennáléra. A kiállítás nem titkolt célja, hogy a megyehatáron túl is megismerhessék a majdani beruházók a vasi építészek munkásságát.

Ábrahám Ferenc - elnök, Vas Megyei Építész Kamara
“Elfelejtik, hogy itt, a megyében hány tehetséges építész dolgozik, dolgozna, ha kapna megbízást. Azért gondoltuk, hogy ez a kiállítás részben a megye, a városok politikai vezetéséhez, a beruházókhoz közelebb hozhatnák, ha meglátják, hogy ez és ez a kolléga ezt tudta tervezni, hát akkor majd bolond leszek Győrből, Budapestről hozni nagy neveket.”

A Vas Megyei Építész Kamara az építészet október 6-i világnapja alkalmából adja át a Rauscher Miksa-díjat, amelyet azok kaphatnak, akik a szakma, illetve az építészkamara célkitűzése érdekében sokat tesznek. Idén az elismerést Balogh Péter vehette át, aki 51 éve szerezte építészdiplomáját.

Balogh Péter - építész, helytörténeti kutató
“Voltam kivitelező, neves épületeknél, hirtelen az ÉLGÉP gyár jut eszembe vagy a körmendi tanácsháza, a pamutipar bizonyos épületei. És voltam a közigazgatásban beruházó is, amikor az az volt a felfogásom, hogy az építészeket segíteni kell abban, hogy megvalósíthassák álmaikat.”

Balogh Péter szívügye a szombathelyi építészet történetének, az egykor itt élt jeles tervezők tevékenységének bemutatása, népszerűsítése. A Szombathelyi Televízió is felkérte őt a város hajdani arculatát meghatározó régi épületek bemutatására. Kutatásait szaklapokban és más folyóiratokban is rendszeresen publikálja. Továbbá elnöke a 25 éves Rumi Rajki Műpártoló Körnek, mely sokat tesz a szobrász hagyatékának megőrzése érdekében, valamint  részt vesz elfelejtett vasi művészek emlékének felelevenítésében. Jelentős értékmentő tevékenysége, és a restaurálások támogatása is.