MNB - 2
MNB

Hírek

Épített örökség

2018. augusztus 09., 19:11

Gyakran a hőszigetelési kérdések döntik el egy-egy régi épület sorsát, emiatt vagy lebontják vagy a teljesen átalakítják ezeket a kivitelezők. Az urbanisztikai nyári egyetem harmadik napján arról tanácskoztak a szakemberek, hogy miként lehetne megállítani ezt a folyamatot, s megőrizni az értékeket.

Épített örökség

Ha minden, ma már nem használhatónak gondolt épületet lebontanak, átalakítanak, akkor mi marad meg az utókornak? Tette fel a kérdést előadásában Ferkai András építész, aki példákon keresztül mutatta be az 1945 utáni modern építészet hányatott sorsát. A szakember szerint a téma iránt nagyobb nyilvánosságra, a problémákat illetően pedig kompromisszumokra lenne szükség.

Ferkai András – építész, egyetemi tanár - Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
„Az egy nagyon komoly kérdés, hogy van-e egyetértés abban, különböző szakmákban például, művészettörténészek, építészek, műemlékvédők, hivatalnokok között, hogy mi az, amit feltétlenül meg kellene őriznünk, lehetőleg eredeti formában, és akkor ne paplanozzuk be se hőszigeteléssel kívülről, hanem valamilyen finomabb módszert használjunk.”

Múltunk jövője címmel rendezték meg az urbanisztikai nyári egyetem harmadik napját. Az érdeklődők előadást hallhattak Kőszeg város emlékezetéről, a Védett épített örökségünk jövőjéről, a falvaink emlékké váló építészetéről és a települési arculati kézikönyvek használatáról is. Valamennyi szakember egyetértett abban, hogy megváltozott az építészethez való viszonyunk.

Osskó Judit – Ybl-díjas építész
„Amikor egyetemre jártam azt tanultam, az olyan magától értetődő volt, hogy az építészet az örökkévalóságnak szól, hiszen kőből, betonból, téglából építik. És most kiderült, hogy ugyanolyan eldobható tárggyá vált, mint egy karóra vagy egy autó. Nagyon-nagyon sok minden változóban van, nagyon izgalmas volt a ma délelőtt”

A több mint félévszázados múltra visszatekintő nyári egyetem célja az urbanisztika aktuális trendjeinek megismerése, megismertetése. Az idei rendezvény egyúttal egy új folyamat kezdete is volt.

Bakó Béla – igazgató, Vas Megyei TIT
„Nem titkolt szándékunk, hogy szeretnénk megújítani a nyári egyetemünket. Egy kicsit újragondolni, egy kicsit a 21. századi körülményekhez hozzáigazítani, hozzágombolni a rendezvényünket, hogy ne csak a klasszikus építész szakmának szóló rendezvényről beszéljünk, ne csak szakmaspecifikus rendezvényünk legyen.”

A szervező Vas Megyei TIT tervei szerint a megújítás egyben fiatalítást is jelent. Jövőre még jobban szeretnék megszólítani az egyetemistákat.