Hírek

Éppen fél évszázada lépett ember a Holdra

2019. július 17., 23:27

Az Apollo-11 fedélzetén három amerikai űrhajós teljesített sikeres hold-expedíciót, Neil Armstrong és Edwin Aldrin két és fél órás sétát tett az égitesten. Ezt a tudománytörténeti mérföldkőnek számító eseményt ünnepelték kedden előadásokkal és filmvetítésekkel Szombathelyen, majd távcsöves megfigyelést is szerveztek. A fogyatkozó Holdat, a Jupitert és a Szaturnuszt kémlelhették az érdeklődők a Fő téren.

Éppen fél évszázada lépett ember a Holdra

1969. július 20-án vasárnap hajnalban az egész világ a televíziókészülékek előtt ülve várta a nagy pillanatot, amikor az ember meghódítja a Holdat. Ez a siker volt az amerikai űrprogram csúcspontja, a világegyetem kutatásának egyik legjelentősebb mozzanata.

Péntek Kálmán - főiskolai tanár
"Annyira élénken él most is az emlékezetemben, meghatározó volt a későbbi életpályám szempontjából is. Ez az egész időszak egy nagyon pezsgő, a tudomány szempontjából értékes időszak volt, egyik Hold-expedíció követte a másikat, és hihetetlen izgalomban volt az én korosztályom, amikor néztük, hogy mi történik, és hogyan alakul a világ megismerése."

Az ember már a történelem kezdeteitől kémleli az eget és követi az égitestek mozgását. Már az őskorban ez alapján mérték az idő múlását, ehhez igazították a vadászatokat. A legkorábbi ismert holdnaptár 30 ezer éves - ez is kiderült a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület és az AGORA közös rendezvényén elhangzott előadásokból. A kutatókat ma is érdekli a Hold, feltérképezik geológiáját, csiszolják keletkezés-elméletét.

Mitre Zoltán - elnökségi referens, Gothard Jenő Csillagászati Egyesület
"Tervezik a bányászatot a Holdon, terveznek holdbázisokat, keresik a jeget a Holdon, tehát ott van az embernek a jövőbeli terveiben, a jövőbeli stratégiájában az, hogy erre az égitestre visszatérjén, és ennek esetleg az erőforrásait, ennek a lehetőségeit kihasználja."

Az előadásokat követően levetítették Az első ember című, Neil Armstrong életéről szóló amerikai filmet, amit tavaly mutattak be a mozikban.

A kerek jubileum egybeesett egy részleges holdfogyatkozással, ami kedden éjjel fél 10 körül vette kezdetét. Bár az észlelést átmenetileg felhők zavarták, a jelenséget szabad szemmel is jól lehetett látni, csúcspontján a Föld árnyéka a Hold felületének 65 százalékát takarta ki. De nem csak ezt lehetett megfigyelni ezen a különleges éjszakán.

"A Jupitert lehet megfigyelni a négy holdjával, a Holdtól nem messze látható a Szaturnuszt, a gyűrűs bolygó, nagyon esztétikus látvány a távcsőben, és már elkezdődött a holdfogyatkozás, a Holdat is, illetve az egyre nagyobb területet elfoglaló földárnyékot is meg lehet figyelni távcsöveken."

Sokan voltak kíváncsiak az égi jelenségre, idősebbek és fiatalok egyaránt szívesen néztek a távcsövekbe.

Szakács Vivien
"Ez volt az esi programunk. Ebben nagyon jól látszanak a Szaturnusz gyűrűi, ott pedig a Jupiter négy holdja."

Legutóbb két éve volt Magyarországról is megfigyelhető részleges holdfogyatkozás. A jelenség hajnali egy órakor ért véget.