Hírek

Erdészeti közfoglalkoztatás

2016. június 24., 17:20

Gondot okoz az erdészeti közfoglalkoztatásban a rendkívül alacsony munkanélküliség. Egyre kevesebb ugyanis azoknak a száma, akiket a munkaügyi központok ilyen feladatra ki tudnak közvetíteni.

Erdészeti közfoglalkoztatás

Egy kiránduló hely környékét takarítják éppen a közfoglalkoztatottak a Csepregi Parkerdőben. A Tilos-erdő 250 éves, híres Mesefáját a napokban vihar tépázta meg. (12.35) Ezen a másik pihenőhelyen pedig a padokat, asztalokat festik. A Szombathelyi Erdészeti Zrt-nél számos feladatot, például a sétautak karbantartását, a parlagfű-írtást, és a téli időszakban a vágástéri hulladék eltakarítását is a közfoglalkoztatottak végzik.

Pernesz Balázs erdőművelési műszaki vezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Az erdősítések ápolása, ami szakmailag igényel ismeretet, leginkább a fafaj ismeretet, hogy melyik csemetét szabad vagy nem szabad kivágni. Erre csak a régebb óta itt lévő, és gyakorlottabb közfoglalkoztatottakat osztjuk be. De jellemző, hogy minden brigád mellett van saját dolgozónk.

Az erdőgazdaság szombathelyi igazgatóságán 29 közfoglalkoztatott dolgozik. A 41 éves Bóka László a legfiatalabbak közé tartozik. A kőműves szakmunkás már több éve az erdészet közfoglalkoztatottja.

Bóka László
Nem találtam sehol munkahelyet. Ez a lehetőség adódott. A faluban volt egy ismerős, aki már sajnos nem él, ő mondta, hogy jöjjek ide dolgozni, azóta itt dolgozok.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. már a negyedik közmunka-programban vesz részt. A csökkenő munkanélküliség és Ausztria közelsége miatt Szombathely és Kőszeg környékén egyre nehezebb a vállalt létszámot teljesíteniük.

Varga Anna Judit termelési előadó, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Nagyon alacsony a munkanélküliek száma, éppen ezért máshová mennek, illetve sokan vannak, akik nem regisztrálnak a munkaügyi központban, és nem tudják őket kiközvetíteni, illetve nem is tudják, hogy ilyen lehetőségek vannak.

Az erdészeti közfoglalkoztatottak átlagéletkora 50 év. Többségük már évek óta részt vesz a közmunka programban. Mindössze 20 % az új belépők aránya, de a tapasztalatok szerint ők is mielőbb a versenyszférában próbálnak elhelyezkedni.