Hírek

Erdők hete

2017. október 06., 14:17

Október első hetében az erdőknek szenteltek kiemelt figyelmet a természetszeretők, a tematikus hét programjaiból nem maradtak ki a városi gyerekek sem. A Saághy-parkban az állat- és növényvilág gazdagságáról, az erdőkkel kapcsolatos tudnivalókról hallhattak az iskolások.

Erdők hete

Városi körülmények között, de az erdőkhöz hasonló helyszínen, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által kezelt Saághy-parkban tettek kirándulást a Váci-iskolások az erdők hete alkalmából.

“Nézzetek ide, megbokszolom”

Hogy a mamutfenyők kérge puha, talán egyik kisgyermek sem tudta eddig, és nem ez volt az egyetlen érdekesség, amiről a park tanösvényét járva hallhattak. A különféle erdőtípusok élővilágát - az összetartozó fákat, aljnövényzetet és állatokat - egy kirakós tábla segítségével figyelhették meg, de tanulmányozhatták az évgyűrűket is. Mégsem ez volt a gyerekek kedvence.

Grünwald Ádám - tanuló, Váci-iskola
“Nekem talán a madarak tűntek a legérdekesebbnek, viszont a fák is nagyon érdekesek voltak.”

Lovász Levente - tanuló, Váci-iskola
“Leginkább a madarak, hogy milyen odút kell egyéb madaraknak készíteni.”

A házigazda és a pedagógus szerint a hatékony oktatáshoz és a szemlélet formálásához elengedhetetlenek az ilyen alkalmak.

Szakos Ibolya - tanár, Váci-iskola
“Sokkal jobb, mint a négy fal között, végülis ez az igazi természetóra. Idén a Váci-iskolából hat évfolyamból két-két osztály jött el a héten.”

Az erdészetek egy évtizede tudatosan igyekeznek bővíteni az új generációk ismereteit. Ebben az esztendőben az erdőt mint közös kincsünket igyekeznek közelebb hozni a városi gyerekekhez.

Varga László - erdei iskolai referens, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
“Egyrészt menjenek ki az erdőbe, nyilván ez egy cél, ezt folyamatosan tudatjuk az érdeklődőkkel. Hiszen a mottónk is ez, hogy az állami erdők nyitva állnak a természetszeretők előtt. Valóban a természet szeretésére próbáljuk a hangsúlyt helyezni, mert azt lehet szeretni, amit megismerünk. Először meg kell ismernünk magát az erdőt, utána tudjuk igazából szeretni.”

A látogatók a természetjárás, a kirándulás szabályait is megtanulhatják a Saághy-parkban.