Hírek

Eredeti szépségükben láthatók a püspöki palota Szent Pál-termének festményei

2019. május 06., 15:18

Tarr György festőművész, restaurátor több hónapig tartó munkájának köszönhetően a közel 240 éves Dorfmeister-festmények teljesen megújultak.

Eredeti szépségükben láthatók a püspöki palota Szent Pál-termének festményei

A Rómába tartó Pál apostol hajótörést szenvedett, Málta szigetére vetődött - életének ezt a kiemelkedő epizódját is felelevenítették a Brenner-iskola diákjai. A jelenet a Szent Pál-terem egyik képén is látható. Dorfmeister István az egyházmegye első püspöke, Szily János megbízásából 1783-ban fejezte be a munkát a palotának ebben a helyiségében.

Székely János - megyéspüspök
“A Szombathelyi Egyházmegyének rengeteg nagy kincse van, és Szily János, aki szinte második megalapítója Szombathely városának a székesegyházzal, a szemináriummal, az Eölbey-házzal, ezzel a püspöki palotával is - óriási remekművet ajándékozott Szombathely városának.”

A Szent Pál-teremben a képek mindegyikén az apostol életének ismert fejezetei láthatók. A nagyméretű festmények azonban idővel megbarnultak, vesztettek eredeti színintenzitásukból.

A felújítást novemberben kezdte meg Tarr György. A tisztítás során azonban kiderült, hogy további resturálási feladatokra is szükség lesz.

Tarr György - resturátor
“A festmények kiemelése és visszaépítése a falba egy meghatároszó feladat volt, óriási rizikófaktorral, hiszen ezeket a képeket még soha senki nem emelte ki, tudomásunk szerint az eredeti helyükről, ahol több mingt 200 éve beépítették őket. A másik pedig az, hogy meglepetés volt - bár már a tisztítás során számítani lehetett rá -, hogy a fetményket szerkezetileg is meg kell erősíteni.”

A restaurátor már újabb megbízást is kapott az egyházmegyétől: ősszel kezdi a püpöki palota dísztermében az eredeti Maulbertsch-mennyezetfreskó felújítását.