Hírek

Éjszakába nyúló eredményvárás

2010. április 12., 16:47
Éjszakába nyúló eredményváró rendezvényeket tartottak a Vas megyei választókerületekben jelöltet állító pártok. Voltak, akik a pártirodákban, mások szórakozóhelyeken összegyűlve kísérték figyelemmel a 2010-es országgyűlési képviselőválasztások eredményeit. Az adatokat éjjel negyed 11 körül hozták nyilvánosságra. A késlekedés oka az volt, hogy több nagyvárosi választókörben elhúzódott a szavazás az igazolással voksolók nagy száma miatt, és ezeket az eredményeket is bevárták. A pártok botrányosnak minősítették a helyzetet.
Éjszakába nyúló eredményvárás


Puskás Tivadar és Hende Csaba a Fidesz Szent Márton utcai irodájában, szimpatizánsok és városi képviselők társaságában figyelte a televízió élő választási adását oldott, jó hangulatban. Ottjártunkkor, éjjel fél 10 körül az eredmények még nem voltak nyilvánosak, a szavazókörökbe delegált Fidesz-es aktivisták révén azonban telefonon folyamatosan érkeztek a szombathelyi adatok. És bár a jelöltek óvatosan nyiltkoztak, már mindenki sejthette, hogy meglesz az abszolút többség.

Dr. Puskás Tivadar - országgyűlési képviselő, Fidesz-KDNP     
"Remélhetően nem lesz második forduló. Ez azt jelenti, hogy minden jelöltünk 50 százalék feletti támogatást kap majd. Ebben bízunk."

Dr. Hende Csaba - országgyűlési képviselő, Fidesz-KDNP
"A választási eredmény is, ami azért már prognosztizálható, azt mutatja, hogy az emberek tisztában vannak azzal, milyen mélyre jutottunk. Mire ebből kimászunk, az hosszabb időt is igénybe vehet, tehát a kitartást és a türelmet szeretném kérni. Nem lesz egyszerű."

Az MSZP képviselőjelöltjei a megyei pártirodában várták az eredményeket, gondterhelt arccal. A kiszivárgott adatok alapján már tudták, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei mandátumot szereztek, és hogy sikerült megelőzni a Jobbikot.

Dr. Czeglédy Csaba - kampányfőnök, MSZP
"Az MSZP országos átlaga felett szereplünk Szombathelyen, eszerint itt elismerték a munkánkat. Az országos hangulat persze rányomja bélyegét a választásra. Az is látszik, hogy a jelöltjeink több szavazatot kaptak, mint az MSZP megyei listája, ez azt jelenti, hogy két jó jelöltünk volt Szombathelyen."

A Jobbik képviselőjelöltjei és szimpatinzánsai egy belvárosi szórakozóhelyen gyűltek össze vasárnap este. Bár hivatalos eredményekről még nem tudtak, a harmadik hely mindkét szombathelyi választókerületben biztosnak látszott.

Dr. Árvai Roland - országgyűlési képviselőjelölt, Jobbik Magyarországért Mozgalom
"Reméljük, egy tisztes helytállás lesz a vége. Mi mindent megtettünk, egy tisztességes kampány végén vagyunk. Úgy gondolom, megérdemeljük, hogy valami kis bizalmat szavazzanak felénk a választópolgárok."

Az MDF Honvéd téri irodájában jó hangulatban telt az eredményvárás. Sikeres szereplésben az előzetes felmérések és a nem hivatalos szavazóköri adatok alapján sem reménykedhettek.

Dr. Szabó Gábor - országgyűlési képviselőjelölt, MDF
"Egy biztos, hogy nem költekeztünk, az MDF-től nem láthatott a szombathelyi szavazó látványos kampányt. Csak minimális kampányra fordítottunk pénzt. Egyedül maradtam utolsó mohikánként, így nagyon nehéz megküzdeni a jó eredményért."

A pártok véleménye egyöntetű volt az eredmények nyilvánosságra hozatala körül kialakult helyzetről, és az Országos Választási Bizottság kampánycsendről szóló határozatáról: botrányosnak és elfogadhatatlannak nevezték a történteket. Az adatok negyed 11-kor kerültek nyilvánosságra, ezek már gyakorlatilag végeredmények voltak. Eszerint a Fidesz-KDNP Vas megyei területi listájára több mint 87 700-an voksoltak, így 3-an szereztek mandátumot. Mivel a jelöltek közül többen egyéniben nyerni tudtak, a listáról Ágh Péter, Bebes István és Gulyás Gergely Győző jutott a parlamentbe. Az MSZP Vas megyei területi listájára közel 23 700 szavazat érkezett, így egyedül az első helyen álló Ipkovich György jutott be az országgyűlésbe.