Hírek

Ereink védelmében

2010. június 29., 17:40
Magyarországon közel 400 ezer ember küzd a perifériás érbetegséggel, vagy másik nevén érszűkülettel. Fokozottan veszélyeztetettek, akik dohányoznak, magas a vérnyomásuk, koleszterinszintjük. A betegek közel egyharmada hal meg, mert nem fedezték fel időben a szűkületet. A Magyar Hypertonia Társaság által indított Ereink Védelmében elnevezésű programba Szombathelyen egyedüliként a Rumi uti háziorvosi rendelő csatlakozott.
Ereink védelmében

A Rumi úti orvosi rendelőben ősszel kezdték meg az érbetegségek szűrését, azóta közel 400 jelentkezőt vizsgáltak meg. Ehhez speciális készülék szükséges, mely segítségével a karban és a bokában is vizsgálják a vérkeringést, épp azért, mert a beszűkülés az alsó végtag verőereiben lép fel.

Dr. Rúzsa Erzsébet - háziorvos
"Nagyon sok olyan beteget sikerült kiszűrni, akinek még nincsen ilyen betegsége. Őket életmódi tanácsokkal tudtuk ellátni, illetve volt olyan, akinek itt derült ki az érszűkülete."

Őket saját háziorvosukhoz irányítják, és érsebészeti vizsgálatot javasolnak nekik. A nagy érdeklődés miatt a rendelési időn kívül végzik a vizsgálatokat. Éva vállalta ezt a feladatot, és mint mondja, nem túl jók az eredmények.

"A betegek közel 60 százalékának magas volt a vérnyomása a vizsgálat során, és ezek közül legalább a fele nem is tudott erről."

Volt olyan páciens is, akihez azonnal mentőt kellett hívni.

Péntek Éva - asszisztens
"A végtagjában egy teljes elzáródást mértünk doplerrel és rögtön a sűrgősségi osztályra küldtük, és másnap megműtötték az érsebészeten és azóta jól van."

Az érszűkület felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes maradhat. A leggyakoribb már érezhető tünete a romló alsóvégtagi keringés, a járáskor a vádliban fellépő görcsös fájdalom, fáradtság, nehézségérzet. A betegség időben felismerve kezelhető, azonban az érszűkületes betegeknél kétszer nagyobb a szívinfarktus és a szélütés veszélye.