Hírek

Érkezik a hideg - A frontok és köd miatt egyre többen fordulnak orvoshoz

2021. január 05., 14:53

Senkit sem kímél a frontérzékenység, a hetek óta tartó szürkeség és köd pedig kedvez a légúti megbetegedéseknek. Az úgynevezett hidegpárna miatt romlik a levegő minősége. Egyre többen fordulnak vérnyomásingadozással, vagy allergiás eredetű náthával és köhögéssel orvoshoz.

 

Érkezik a hideg - A frontok és köd miatt egyre többen fordulnak orvoshoz

Az elmúlt hetekben, sőt szinte december elejétől alig bújt elő a nap. Szombathelyen január első munkanapján is sűrű köd nehezítette a közlekedést. A szürkeség és a frontok azonban fizikai tüneteket is okoznak sokaknak. A 77 éves Szabó Imre már előre érzi az időjárási változásokat.

Szabó Imre
„Megvisel nagyon, különösen a derekamat, a csípőmet nagyon kellemetlenül érinti azzal együtt, hogy tartósan gondom van, de a frontokat különösen érzem. Meg a hangulatom is ilyenkor rosszabb.”

Most a koronavírus miatt fordulnak legtöbben orvoshoz, de a ködtől romló levegőminőség és a hideg-melegfrontok változása is okoz egészségügyi problémát.

Sokan fordulnak most például orvoshoz allergiás eredetű orrfolyással, náthával, köhögéssel. A magas vérnyomással küzdőknek pedig különösen oda kell figyelniük a helyes gyógyszerszedésre. A háziorvos szerint a frontok az embereket kortól és nemtől függetlenül megviselik.

Prugberger László – háziorvos
„Ez megvalósulhat vérnyomás ingadozás képében, aztán aki hajlamos rá, migrén, fejfájás előfordulása növekszik meg ezekben az időszakokban, aztán akinél elalvási nehezítettség van, jobban előfordulnak ezek a tünetek.”

Hetek óta tart a leginkább novemberre jellemző napfényszegény időjárás. A meteorológiai szolgálat helyi észlelője szerint most változás jön.

Pétervári Tibor – észlelő, Országos Meteorológiai Szolgálat
„Igazán nem szeretem idő van, de ez majd a hét második felében változik. Sarkvidéki levegő érkezik egy ciklon hátoldalán. Valószínűleg az akkor hulló csapadék havazásba is átmehet. Erre van esély a szerdai napon, illetve péntek-szombat magasságában.”

Elvileg január az év leghidegebb hónapja. Előfordult már, hogy ilyenkor is tavaszias hőmérsékletet mértek, a 90-es években 18 fok is volt. Az előrejelzések szerint hétvégén a hóval borított területeken akár mínusz 10 fok is lehet.