Hírek

Erőművek Éjszakája

2019. szeptember 17., 14:30

Kevesen tudják, hogyan állítják elő a villamos energiát, és miként kerül a meleg víz a távhős lakásokba. Éppen ezért szervezik meg október 11-én az Erőművek Éjszakája programot, amikor országosan 42 energiát előállító létesítmény nyitja meg a kapuit. Szombathelyen a távhő- és az áramszolgáltató lesz látogatható.

Erőművek Éjszakája

Kék lánggal ég a gáz az egyik hatalmas kazánban a Szombathelyi Távhőszolgáltató Vízöntő utcai kazánházában. A fűtési szezon még nem indult be, ezért egyelőre csak a meleg vizet biztosítják. (16.50) Ez például egy óriási keringető szivattyú, amely a kazánházi lágy vizet a hőközpontokhoz juttatja el. Megdöbbentőek a méretek, de nem véletlen, hiszen a tizenkétezer távhős lakás közül hatezer-ötszáz háztartást innen lát el a szolgáltató.

Kocsis Tóth Ildikó – sajtóreferens, Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.
„Ez lesz az a kazánház, amit megnyitunk a látogatóknak az erőművek éjszakáján. Itt egy szakmai vezetéssel körbejárhatják az üzemet, működés közben tekinthetik meg, hogy hogy működnek a kazánok, a kollégák bemutatnak minden berendezést, majd a gyerekeket egy rövid játékra invitáljuk és apró ajándékokkal várjuk őket.”

Három éve indult a Zöldülj velünk program, amely a környezetkímélő távhőszolgáltatást mutatja be a szombathelyi rendezvényeken. Az Erőművek Éjszakáján azt is megismerhetik az érdeklődők, hogyan állítják elő a hőt, és az miként jut el a háztartásokba.

Ez pedig az áramszolgáltató óriási gázmotoros erőműve, amely húszezer szombathelyi lakásban biztosítja a villamos energiát. Ide is benézhetnek az érdeklődők október 11-én.

Varga Ivett – szóvivő, E.ON Hungária Zrt.
„8 tonnás berendezés egyébként. Amit érdemes egyszer megtapasztalni egyszer a látványát, a hangját, a működését, hiszen ez egy olyan berendezés, amely a hétköznapok nyugalmához járul hozzá itt Szombathelyen is.”

Országszerte 42 létesítmény nyitja meg kapuit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kezdeményezésére. Ezzel is a tudatos fogyasztásra szeretnék felhívni a figyelmet.

Scherer Zsolt – szóvivő, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal
„Ha látjuk, hogy mennyi munka van a villamos energia és a távhő mögött, akkor talán egy kicsit tényleg takarékosabban fogjuk otthon használni a különböző berendezéseinket, a fűtést, a meleg vizet.”

Az országos rendezvénysorozat részleteiről az Erőművek Éjszakája oldalon olvashatók részletek. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, és a biztonsági előírásokat is be kell tartani. A Vízöntő utcai kazánházhoz és az áramszolgáltató gázmotoros erőművéhez a távhő 53 méteres kéménye is mutatja az utat.