Hírek

Értékelték a közgyűlést

2016. szeptember 16., 15:47

A nyári szünetet követő első közgyűlést tartották csütörtökön a városatyák. A késő estig tartó tanácskozáson 25 napirendet tárgyaltak nyilvánosan. A frakciók pénteken délelőtt sajtótájékoztatón értékelték a határozatokat.

Értékelték a közgyűlést

Felháborító, hogy a 15 milliárd forintból épülő Haladás Sportkomplexum csak amatőr sportra lesz alkalmas - mondta Balassa Péter. A jobbikos képviselő a kvóta-népszavazás kapcsán elmondta, az egyetlen jó válasz a nem. Az U21-es futball Európa-bajnokság megrendezése szerinte nem jelent plusz költséget a városnak. Pártja választási ígérete volt az idősek parkja, örül, hogy megvalósul a terv. Hiányolta az egyeztetést a költségvetés módosításáról, és elképesztőnek nevezte, hogy a SZOVA ügyvezetőjének tízmillió forintért vásárolnak új autót. Sérelmezte, hogy az állami ingatlanok közül csak a lőtér ingyenes átvételére lesz lehetőség, és a például a balatonberényi üdülőt eladja a vagyonkezelő. Balassa Péter arról tájékoztatta a sajtót, hogy hárommilliós képviselői keretéből 2,6 millió forintot a kórház sürgősségi osztályán egy gyermekváró kialakítására ajánlott fel.

Konstruktívnak nevezte a közgyűlést Lendvai Ferenc. A Fidesz frakcióvezetője a polgármesteri címer kapcsán rámutatott: fontosnak tartották, hogy a Szent Márton-évnek ily módon is emléket állítsanak. Eloszlatta a félreértéseket, mint mondta, az új Haladás-komplexum építése nincs csúszásban, és nem mérték el a pálya méreteit. A létesítményt meg kell tölteni rendezvényekkel, amire kiváló alkalom lehet az U21-es labdarúgó Eb. A képviselő arról is beszélt, hogy megfelelő környezetbe kerül Szent II. János Pál pápa szobra, és jó kezdeményezésnek tartja az idősek parkja kialakítását. A Falco károsanyag-kibocsátását a város is méri egy éven át, erre a költségvetésben 30 millió forintot különítettek el. Pozitív döntésként értékelte az oladi parkolóépítést és a kariatida ösztöndíjat, utóbbival 10 szorult helyzetbe került felsőoktatásban tanuló fiatalt támogat a város. A népszavazás kapcsán azt mondta: frakciótársaival részt vesz a referendumon, és nemmel szavaz.

Fontos lenne tudni, hogy az U21-es foci Eb rendezése milyen költségekkel jár - mondta el Nemény András. A szocialista képviselő szerint a büdzsében felesleges dolgokra megy el a pénz, miközben nagy szükség lenne utak, járdák felújítására. Elfogadták a SZOMHULL féléves beszámolóját, de átgondolatlannak tartják a hulladékszállítást érintő központosítást, és aggályos, hogy egy összegben postázzák majd az elmaradt számlákat. Sajnálatosnak nevezte, hogy a Vas megyeiek által épített balatonberényi gyermeküdülő véglegesen kikerül az önkormányzat kezéből. Horváth Attila örömteli döntésnek nevezte az oladi parkolók építését, ami lakók és politikusok összefogásának eredménye. A népszavazás kapcsán elmondta: a baloldali frakció nyilatkozatot terjesztett be arról, hogy az ország az eredménytől függetlenül uniós tag marad. Szerinte nem keresztényi hozzáállás, hogy 1300 menedékkérő letelepítése miatt 9 milliárdból tartanak referendumot.

Molnár Miklós alpolgármester arról beszélt, hogy a költségvetés stabil, a város nem szorul külső hitelekre, és saját erőből képes megoldani például a hulladékgazdálkodás vagy az uszoda-üzemeltetés ügyét. Sőt, egyes pályázatok kiegészítő elemeit is finanszírozni tudják, ilyen például az Ovi-Foci programban létesülő hét műfüves pálya körüli térburkolás, amit a pályázat nem tartalmaz. Nem közgyűlési témaként megemlékezett a nemrégiben elhunyt Fekete Lajosról, a Falco-gyár egykori ügyvezetőjéről. A SZOVA gépkocsibeszerzéséről szóló kritikákra úgy reagált: 2007-ben vásároltak utoljára autót, és a mostani olcsóbb, mint a kilenc évvel ezelőtti. Hozzátette: bármikor szívesen leül egyeztetni a Jobbik pénzügyi szakértőjével.