Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Értékteremtő munka

Adásban volt: 2018. november 6.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Ötmillió forint pályázati forrásból autizmussal élők és megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci integrációját elősegítő programot valósít meg egy éven keresztül az Esőemberke Alapítvány. A foglalkoztatás mellett tanulmányút és szakmai továbbképzés is szerepel a tervek között. Ma workshopot szerveztek a témában.

Szárított snidlinget aprítanak a Ma Háza foglalkoztatottjai. A gyógy- és fűszernövény-feldolgozáson kívül csomagolási, irodai és takarítási munkát végez 24 megváltozott munkaképességű és autista gondozott. Ez a napi 4-6 órás tevékenység jó hatással van a közösségi életükre, hasznosan töltik a szabadidejüket, és keresetük is van.

Godáné Kazári Eszter - foglalkoztató vezető, Ma Háza
"Az autizmussal élők számára ez egy nagyon jó közösség. Az egyéb megváltozott munkaképességű kollégákkal dolgoznak együtt, és nagyon jó közösség alakult ki, tudnak fejlődni, jobban szocializálódni, beilleszkedni a társadalomba."

A májusban indult foglalkoztatási program egyik célja, hogy nyissanak a társadalom felé, bemutassák, hogy az autizmussal élők is képesek értékteremtő munkát végezni. Nyílt napot tartottak, tanulmányútra indultak a pannonhalmi levendulaházba, és képzéseket is szerveznek.

Nádorné Vörös Ibolya - kuratóriumi elnök, Esőemberke Alapítvány
"Több képzés lesz, amiben az itt doglozó autizmussal élők és megváltozott munkaképességűek fejlesztése, munkakészségük, kommunikációk fejlesztése, másrészt a szakembereink számára lesznek képzések, hogy minél szakszerűbben tudják ezt a foglalkoztatót irányítani, szervezni az itteni munkát."

A workshopon bemutatkoztak a régióban működő foglalkoztatóházak. (10:25) A Győr melletti Mindszentpusztán 11 megváltozott munkaképességű ember készít kézműves termékeket, már saját vesszőültetvényük is van.

Zakár Andrásné - vezető, Mindszentpusztai Lakóotthon
"A rongyszőnyegeket az autisták készítik a kezdeti munkáktól a késztermékig önállóan egy gyógypedagógus irányításával, de most már teljesen önállóan is képesek dolgozni. A vesszőfonott termékeket kifejezetten vesszőfonással foglalkozó mester segítségével készítik."

Az összejövetelen a rehabilitációs foglalkoztatás további bővítésének lehetőségeiről, jó gyakorlatokról szerveztek kerekasztal-beszélgetést.

2018. november 06.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében