MNB
MNB - 2

Hírek

Esélyegyenlőségi nap

2012. május 11., 14:20

Esélyegyenlőségi napot tartottak ma az Aranyhíd iskolában. Interaktív foglalkozásokon a fogyatékkal élők világával ismerkedhettek meg a diákok. A programot a Logo Ifjúsági Szolgálat és a segítő szervezetek közösen rendezték.
 

Esélyegyenlőségi nap

"...kétszázas"
Gergőnek tapintás alapján kellett kitalálni, milyen pénzérmét tart a kezében. Bence közben ugyancsak bekötött szemmel próbált megteríteni. Ami a látóknak természetes, az a vakok számára minden nap kihívást jelent.
"A kiskerék fordít kis ívben, ez pedig nagyban..."
A fogyatékkal élők világával gyakorlati feladatok segítségével ismerkedhettek meg a diákok. Ezen az állomáson például  megtapasztalhatták, milyen akadályokat kell leküzdiük a kerekes székkel közlekedőknek.

Viszokai Emese
"Nekem ez nem olyan rossz, de akiknek ez muszáj, azoknak jobb lenne, ha nem kellene."

Számos eszköz segíti a sérült embereket, hogy minél teljesebb életet élhessenek. Ezekkel a szerkezetekkel például akár a pupillamozgás alapján is vezérelhetik a számítógépet. Jelnyelvvel a siketek, a Bliss-nyelv szimbólumaival pedig az agysérültek kommunikálnak könnyebben. A színkottával pedig jobban megy a zongorázás.
A rendezvény egyik célja, hogy a fiatalok megtanulják a fogyatékkal élő társaikkal való zavartalan együttélést.

Horváth Róbert - igazgató, Aranyhíd Oktatási és Nevelési Központ
"Sokszor a segítés azért nem annyira zökkenőmentes, mert félnek egy kicsit tőle, hogy valamit elrontanak, vagy hogy  úgy nyúlnak oda az emberhez segíteni, ahogy az nem jó. És ezen ez nagyon sokat tud oldani."

Az esélyegyenlőségi nap ötelete ettől a fiatal lánytól ered, akinek mind a négy végtagja bénult. Iskoláit az Aranyhídban kezdte, ma történelem-olasz szakos egyetemista.

Egyed Orsolya
"Én sokat jártam külföldön és láttam, hogy ott teljesen más az embereknek a hozzáállása a fogyatékkal élőkhöz. Úgy gondoltam, ha az emberek nem tesznek érte, én megpróbálom valahogy ezt ellensúlyozni.

Ez már az 5. ilyen nap, és egyre nagyobb az érdeklődés. Ma a város valamennyi általános iskolájából érkeztek nyolcadikos diákok, de Orsi azt is szeretné elérni, ha még szélesebb körben rendezhetnék meg a programot. Tervei között az is szerepel, hogy egyszer paraolimpikonokat látnának majd vendégül az esélyegyenlőségi napon.