Hírek

Esküvőszezon

2011. június 03., 09:34
A tavalyihoz képest nem csökkent a házasodási kedv idén. Viszont 2008-2009-ben 20-25 %-kal többen kötötték össze életüket az anyakönyvvezető előtt. A lakásvásárláshoz felhasználható szociálpolitikai kedvezmény megszűnése, és az esküvők költségeinek emelkedése miatt 2010-ben drasztikusan csökkent a házasságok száma. A nyár viszont most is főszezonnak számít, ezért a szombatokra már csak a kora délutáni vagy az esti időpontok szabadok a szombathelyi okmányirodában.
Esküvőszezon

Tavaly óta interneten keresztül is lehet időpontot foglalni a házasságkötéshez. De ez csak előzetes bejelentkezés, személyesen mindenképpen be kell menni az Okmányirodába. A legtöbben szombat délutánra tervezik a házasságkötést, így ezek az időpontok már szinte tavasszal elfogytak.
Egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy nem a városháza házasságkötő termében, hanem külső helyszíneken mondják ki az „igent".
"Tavalytól helyi rendeletben szabályoztuk azt a lehetőséget, hogy a Falumúzeumban, a Történelmi Témaparkban, a Zarkaházi Kastélyban is lehet házasodni. Újként pedig az Iseum szerepel, mint külső helyszín.
Arra is lehetőség van, hogy akár otthon kösse össze az ifjú pár életét az anyakönyvvezető, ezt viszont eddig még senki sem kérte.


Dr. Bognár Judit - igazgatási irodavezető
"Az idei évben eddig 250-en jelentkeztek be, a nagy bejelentkezési időszakon túl vagyunk. Ilyenkor van az esküvői szezon. Azt kell mondani, hogy a tavalyihoz hasonló lesz, 300-310 a megkötött házasságok száma. "
 
A házasságkötés a városházán ingyenes, a külső helyszíneken azonban 30-40 ezer forint. A tapasztalat szerint a párok inkább az irodalmi műsorokon spórolnak.