Hírek

Esőáztatta vigadalom a domboldalban

2011. június 20., 13:35
Több ezren vettek részt az idei Szentivánéji Vigasságok programjain. A nyári napfordulóhoz kapcsolódó ünnep ősidők óta a fény diadalát hirdeti a sötétség felett, ilyenkor tüzek gyúlnak mindenütt, hogy elűzzék az ártó szellemeket.
Esőáztatta vigadalom a domboldalban

Délelőtt fúvószenekarok szórakoztatták a közönséget az emlékműnél felállított nagyszínpadon. A korai órákban csak kevesen sétálgattak a helyszínek között. Nagy volt az érdeklődés a pónilovak iránt, mások az ugrálóvárat vették birtokba. Délutánra megtelt a Csónakázó-tó környéke látogatókkal.
 
A színpadon rockzenekarok váltották egymást, a közönség az emlékmű domboldalán üldögélve, piknikezve hallgatta őket. Kicsit odébb vásári standok és vurstli várta a látogatókat. Sokan kipróbálták a kisvonatot, a különféle körhintákat és a dogemet.

Ozsbáth Attila
"Nem olyan régen érkeztünk, eddig csak ettünk, most lassan próbálgatunk mindent, dodgemet, kukacot, sokmindent ki akatunk próbálni."
Rokos Lőrincné
"A kisunokámat hoztam, a sárkányon már voltunk meg a három dimenzióson."
 
Nagy volt a tumultus a Fekete István Állatvédő Egyesület munkatársai körül, kutyákat, cicákat lehetett örökbe fogadni. Aki megéhezett, kürtős kalácsot, lángost is kóstolhatott. A szervezők minden korosztályra gondoltak.


Grünwald Stefánia - igazgató, Agora Kulturális Központ
"Ez az év leghosszabb napja és legrövidebb éjszakája. Minden kultúrában a fény egyfajta pozitív gondolathoz kapcsolódik, jelképezi a tüzet, a szerelmet, ezért lehet olyan népszerű a lakosság körében ez a program."
 
A szerelmesek sötétedés után gyertyát úsztathattak a Csónakázó-tavon. A legenda szerint ha a gyertya reggelig ég, teljesül minden kívánságuk. 
Ávár Tibor - gyertyaöntő mester
"Feltöltöttük homokkal, ami egyensúlyban tartja a gyertyát, és tettünk egy réteg viaszt, ebbe tettünk kanócot, ez olyan 5-6 órán keresztül ég a vizen."
 
Az éjszakai nagykoncert és a tűzijáték az erős szél és az eső miatt elmaradt, ezeket egy későbbi időpontban pótolják a szervezők.