Hírek

Európa a polgárokért

2019. február 08., 15:46

Az uniós támogatással megvalósuló Solicris projekt célja térségi válságkezelő, válságmegelőző hálózat kialakítása osztrák, szlovén, olasz, horvát, bosznia-hercegovinai és magyar partnerek együttműködésével.

Európa a polgárokért

Az Európa a polgárokért elnevezésű uniós program keretében megvalósuló projektben magyar részről a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vesz részt. A partnerek workshopok keretében egy-egy válsághelyzetet dolgoznak fel. A szombathelyi tanácskozás témája a szociális válságkezelés volt.

Rimányi Krisztina – projektmenedzser, Vas Megyei Önkormányzati Hivatal
„A célja egymás figyelmét felhívni ezekre a válsághelyzetekre, illetve megmutatni a partnereknek, hogy mi az adott válsághelyzetet hogyan kezeljük, hogyan próbáljuk megoldani. Hogyan próbáljuk enyhíteni a hatásait és bátorítani a partnereket, hogy vegyék át ezeket a megoldásokat. „

A komplex gyermekvédelmi ellátás nyújtó izlandi Barnahus modell vasi bevezetésének tapasztalatait Lazáry Györgyné, a Barnahus Nemzeti Tudásközpont vezetője osztotta meg a résztvevőkkel. A szociális válságkezelés egyik fontos eszköze a területfejlesztés, ezért írt ki pályázatot a megyei önkormányzat a területi és településfejlesztési operatív programban városrehabilitációra.

Kondora Bálint – alelnök, Vas Megyei Közgyűlés
Azt a célt szolgálta, hogy a szociális válsághelyzetben lévő településrészek, leromlott városi környezetek, gettósodott, vagy gettósodásra hajlamos településrészek megújításra kerüljenek. Amellett, hogy megújulnak komplex társadalmi együttélést segítő közösségi programok is kialakításra kerüljenek.

Az alelnök bejelentette, hogy a sikeres pályázat után Celldömölkön már megkezdődött a projekt megvalósítása.