Hírek

Európa legjobb digitalizációs innovációs központja lett a Pannon Gazdasági Hálózat laborja

2021. február 19., 19:19

Európa legjobb digitalizációs innovációs központjává választották a Pannon Gazdasági Hálózat laborját, amely Szombathelyen működik. Munkájukban összekapcsolódik a kutatás, a termékfejlesztés és a képzés, a digitalizációs technológia és a gazdaságosság.

 

Európa legjobb digitalizációs innovációs központja lett a Pannon Gazdasági Hálózat laborja

Egy adagológéphez készül műanyag kiöntő ezen a 3D-nyomtatón. A speciális alkatrész egyedi gyártása nagyüzemben igen költséges lenne, ezért fordultak ehhez a digitalizációs laborhoz.

Magyarfalvi Márton - innovációs menedzser, am-LAB
Itt a partnerünk azzal keresett meg minket, hogy digitalizáljuk a már létező objektumot, ezt 3D modellként rekonstruáltuk, különböző technológiával, mint 3D szkennelés, és 05:52 a kívánt, követelményeknek megfelelő alapanyagból reprodukáltuk.

A Pannon Gazdasági Hálózat 4 éve hozta létre ezt a labort, hogy a digitalizáció eszközével segítse a vállalkozásokat. Ha valaki megkeresi őket egy ötlettel, képesek abból terméket fejleszteni, azaz megtervezni és legyártani a prototípust vagy igény esetén akár a tömegtermeléshez szükséges eszközöket is. A legtöbb megrendelést az autóiparból kapják, de egészségügyi, logisztikai fejlesztéseik is vannak. Ez az egyedi eszköz például egy drónra szerelt telefont stabilizál, segítségével a raktárban felhalmozott áru fölött leolvasható a vonalkód.  

Haraszti Patrik - robotikai szakértő
A végső megoldás az volt, hogy gumibakokkal rögzítettük a két komponensből összeszerelt megfogót, így amikor beleillesztettük a kész eszközbe a telefont, akkor ez nagy szabadságot adott a telefonnak, és olyan tűéles képet értünk el vele, amivel a továbbiakban tudtunk dolgozni.

A kutatásfejlesztés mellett gazdasági elemzéssel és képzéssel is foglalkoznak a munkatársak. Ez utóbbit külön is kiemelték, amikor Európa legjobb digitalizációs innovációs központjává választották a szombathelyi labort.

Barta Balázs - ügyvezető igazgató, Pannon Gazdasági Hálózat
A tavalyi évben annak ellenére, hogy járványhelyzet volt, több mint 50 képzést tudtunk megvalósítani, döntő részben online formában, több mint 3 ezer ember vett részt a különböző programjainkon, és a termékfejlesztési, kutatási együttműködésből pedig 15-öt tudtunk elindítani. Ez volt az a lépték, amire azt mondták, hogy 25 munkatárssal ilyen eredményt elérni, ez végülis ilyen díjat érdemel.

Az ügyvezető arra a legbüszkébb, hogy nem csupán egyedi alkatrészek fejlesztésére, de ezek összekapcsolására is képesek. Jelenleg egyebek mellett olyan technikai eszközök, robotok létrehozásán dolgoznak, amelyek megkönnyítik az egyedülálló idős emberek mindennapjait.