MNB
MNB - 2

Hírek

Európai Egészségbiztosítási Kártya

2013. július 23., 09:41

Egyre többen igényelnek Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Az elmúlt hat hónapban Szombathelyen 8560 darabot adott ki az egészségbiztosítási pénztár. A biztosítás 36 hónapig érvényes.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

"Ezt az igénylőlapot kellene kitölteni. Szükségünk van még a TAJ-kártyára, személyi igazolványra és lakcímkártyára."

Ilyen egyszerű Európai Egészségbiztosítási Kártyát igényelni. A procedúra összesen 5 perct vesz igénybe. Akik postai úton kérik a kártyát, ők 30 napon belül kapják kézhez. Fisli Lajos eddig bárhol járt külföldön, mindig kötött utasbiztosítát. Most eu-s kártyát is igényelt.

Fisli Lajos
„Egy erdélyi körútra indulunk szombaton egy hetesre. Úgy gondoltuk, hogy ezt is kiváltjuk. A feleségem már a múlt héten kiváltotta, én most értem rá, és én is kiváltottam. Nagyon jó dolognak tartom. Ne legyen semmi probléma!”

A  társadalombiztosítással rendelkezők igényelhetnek Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Zsebe Judit - igazgató, Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerv
„Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az európai térség tagállamában történő átmeneti tartózkodás esetén orvosilag szükségessé váló egészségügyi szolgáltatásokra vehető igénybe azoknál az egészségügyi szolgáltatóknál, akik az adott tagállamnak az egészségügyi biztosítójával szerződéses kapcsolatban állnak. Fontos arra felhívni a figyelmet, hogy a tagállam több országában az egészségügyi szolgáltatóknál önrészfizetési kötelezettség áll fenn.”

Az önrész összege országonként változó, ennek nagyságáról a www. euinfo.hu oldalon érdemes tájékozódni. Szakemberek szerint az eu-s kártya és az utazásbiztosítás kiegészítik egymást, ezért érdemes mindkettőt megkötni külföldi utazás előtt.