Hírek

Európai Quadrille Táncfesztivál

2018. május 18., 14:45

Több mint kétszáz középiskolás fiatal táncolta el a francia négyest az AGORA MSH-ban. Az Európai Quadrille Táncfesztiválon - egyetlen magyar városként - Szombathely a kezdetektől részt vesz. Most 10 oktatási intézmény csatlakozott a felhíváshoz.

Európai Quadrille Táncfesztivál

A polgármesteri sípszóra indult a tánc - Puskás Tivadar indította el az Európai Quadrille Táncfesztivált az ehhez csatlakozó egyetlen magyar városban, Szombathelyen. Az esős időjárás miatt most a Fő tér helyett az AGORA nagytermében lejtették el a fiatalok a francia négyest, az érettségizők tiszteletére.

Parais István - igazgató, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
“A Quadrille Európai Táncfesztivál a szlovén táncszövetség kezdeményezésére alakult, mi egyedüli magyar képviselőként 2005 óta folyamatosan részt veszünk ezen, és ez annyit jelent, hogy 25, 30, most éppen 51 európai város egy időben, délidőben táncolja a népszerű quadrillt, jelen esetben 206 fő részvételével, de az Európa-szerte 30-40 ezer aktív táncost jelent egy időben.”

Ebben az évben 10 szombathelyi iskola csatlakozott a programhoz - a középiskolák mellett a Paragvári Iskola nagydiákjai is - így 206 diák táncolta a jellegeztes, arisztokratikus táncot - fehér esernyővel is. Márk és társai a Gépipariból jöttek az össztáncra.

Gerencsér Márk
“A tegnapi napon kezdtünk el készülni, két óra hosszát, ma délelőtt jöttünk reggel 8 órára, és most pedig elkezdtük. Egész jó, nekem tetszik!”

A fiatalok gyorsan megtanulták a tánclépéseket.

Rimányi Judit - táncpedagógus
“Most már 14. éve tanítom ezt a szombathelyi fiataloknak, így már a tanításban a rutin jelentkezik, és hál’ Istennek a diákok is nagyon fogékonyak, és idén már nagyon gyorsan meg tudták tanulni ezeket a diákok, és idén már nagyon gyorsan meg tudták tanulni.”

Az Európai Quadrille Táncfesztivál a legnagyobb az egy időben előadott szinkrontánc kategóriában a Guiness-rekord nyilvántartások alapján. Hogy ezúttal mennyien vettek részt rajta, az csak néhány hét múlva derül ki.