MNB - 2
MNB

Hírek

Extrém magas a parlagfű-pollenkoncentráció az országban

2019. augusztus 26., 13:25

Az ország több pontján harmadfokú riasztás lépett életbe az extrém mértékű parlagfű-pollenkoncentráció miatt. Vas megyében még nem ennyire rossz a helyzet, de itt is magas a terhelés. A szakemberek azt javasolják, aki erre a növényre érzékeny, ne menjen a természetbe, és többször mosson hajat. Az allergia hazánkban népbetegségnek számít, minden negyedik ember küzd vele.

Extrém magas a parlagfű-pollenkoncentráció az országban

A Markusovszky Kórház tüdőgyógyászati szakrendelésén folyamatosan végeznek allergia vizsgálatot. Margit öt éve küzd a problémával.

Remete Margit
“Bedurrant a szemem, viszketett, orrom folyt, nagyon bedagadtam. Csináltunk egy allergia-vizsgálatot, és kiderült, hogy a parlagfű-allergia. Azóta tudom kezelni vagy gyógyszerrel vagy csak simán szemcseppekkel.”

A lakosság negyede küzd valamilyen allergiával. A probléma egyre nagyobb méretű.

Cseke Zsuzsanna – tüdőgyógyász főorvos, Markusovszky Kórház
„Sokkal több az allergiás beteg, mint évtizedekkel ezelőtt. Hát azt mondják, az okosok, hogy nem biztos, hogy csak a pollenkoncentráció növekedése okozza, általában a levegő szennyezettsége fokozódik. Elsősorban és ezzel együtt jobban allergizálnak a pollenek.”

A parlagfű az allergiások legnagyobb ellensége. Az Amerikában őshonos növényt a XIX. század óta tartják számon hazánkban, és egyre több van belőle a szántóföldek és utak szélén, vagy akár az ültetvényekben. A megbolygatott, majd elhanyagolt területeken pedig egyenesen burjánzik. Egyetlen példánya 8 milliárd pollent képes termelni, amit a szél akár 400 kilométerre is repíthet.

"Aktuálisan mutatja a parlagfű koncentrációját. Jelen pillanatban országos szinten jól látszódik, hogy nagyon magas a pollen koncentráció."

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerén nyomon követhető, miként alakul naponta a levegőben a terhelés. A térképet a pollencsapdák mérései alapján frissítik. A megyében csak Szombathelyen van ilyen.

"A beszívott levegőben keringő pollenek erre a kis tapadó szalagra kerülnek rá. Ez a dob egy hét alatt fordul körbe."

Hétfőnként indul tiszta lappal a mérés, a szakember azt mondja, a szeles időjárás miatt a szállópor is erősen elszínezte a szalagot. Szombathely levegőjében most a csalán- és kenderfélék, a kültéri penészgombák mellett a parlagfű koncentrációja a legmagasabb.

Wächter Walter – megyei tiszti főorvos
Egy eső aktuálisan kicsit elverheti a virágport, de mégiscsak hozzájárul a növények burjánzásához, és így aztán hosszabb távon a pollentermelés fokozásához. Illetve a szeles, viharos idő nagyon megnövelheti a pollenkoncentrációt a levegőben."

Szombathelyen még nem, de a megye déli részében már elérte a pollenterhelés az extrém szintet. A parlagfű októberig is virágozhat, így az erre allergiások csak azután lélegezhetnek fel.