Hírek

Ez történt a rendkívüli közgyűlésen

2011. november 10., 23:01

Második alkalommal kezdeményezett rendkívüli közgyűlést az ellenzék a megyei vagyonelemek és a közös fenntartású intézmények sorsáról. A képviselő tesület - ahogy két héttel ezelőtt, úgy most is - elutasította a napirend megtárgyalását. Az ülésen ugyanakkor elhangzott: konstruktív hangnemű párbeszéd indult a felek között a kérdésben, és rövidesen a bizottságok, valamint az intézményfenntartói tanács is tárgyalóasztalhoz ül.

Ez történt a rendkívüli közgyűlésen
A vagyonelemek sorsa fontos kérdés, de a jogszabályi környezet egyelőre nem teszi lehetővé, hogy érdemben lehessen vele foglalkozni - mondta az ülés megnyitását követően Puskás Tivadar polgármester.

"Pillanatnyilag a kérdésnek, a kérdés tárgyalásának nem látjuk aktualitását."

A határozati javaslatot a gazdasági bizottság is rendkívüli ülésen tárgyalta, és nem támogatta azt. A téma kapcsán a polgármester tegnap fogadta az ellenzéki képviselőket, és elindult egy párbeszéd - mondta Czeglédy Csaba, aki hozzátette: tudomásul veszik, hogy sok a nyitott kérdés, és még a városvezetés sem ismeri a részleteket.

"El tudjuk azt a helyzetet fogadni, hogy folytatni kell az egyeztetést, és meg kell határoznunk egy minimumot, amit aztán közösen tudunk képviselni."

A képviselők végül 7 igen, 6 nem és 6 tartózkodás mellett elutasították az ülés napirendját. A polgármester a szavazást követően ígéretet tett az egyeztetések folytatására.

"Az intézményi tanács összehívását, valamint a témában a bizottságok összehívását kezdeményezem rövidesen."

A rendkívüli közgyűlést követően rendhagyó sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki képviselők.

"A mai ülésnek egyetlen nagy pozitívuma van, hogy elkezdődik egy együttdolgozás ebben a témában."

Elhangzott: a városnak most lehetősége van saját tulajdonba kérni a számára fontos vagyonelemeket, például a temetkezési vállalatot vagy a Vasivíz Zrt.-t, ám a döntésre már nincs sok idő.

"4-5 hét van hátra ebből az évből, január elsejétől teljesen megváltozik a rendszer. Keresnek minket ezen intézmények dolgozói, hogy kitől és hogyan fogják kapni a fizetésüket."

Horváth Zoltán az LMP képviselője kifejtette örül annak, hogy a város bevonja a munkába az ellenzéket is. Szerinte az intézmények jobb kezekben lennének az önkormányzatoknál mint az államnál.