MNB - 2
MNB

Hírek

Ezek a mai magyar fiatalok

2017. február 14., 16:18

Javult a fiatalok nyelvtudása, csökkent a külföldre vágyódók aránya, és nőtt a házasodási kedv - ez derül ki a 2016-os nagy országos ifjúságkutatás gyorsjelentéséből, amely egy szomorúbb képet festő hasonló vizsgálattal egyszerre jelent meg. A fiatalokat érintő nagy kérdésekre helyben kell választ adni - vélik a szakértők.

Ezek a mai magyar fiatalok

Családtervezés, munkahelyi kilátások, testkép - többek között ezekre kérdezett rá ezer magyarországi középiskolásnál az a felmérés, amelynek eredményeit a napokban tették közzé. A válaszok viszonylag borúlátóak, a tizenévesek többsége nemcsak önmagával elégedetlen, hanem a jövőjéért is aggódik. Ezzel szinte egy időben vált nyilvánossá a négyévente elkészített nagyszabású ifjúságkutatás legújabb gyorsjelentése is, amely még átfogóbb, hiszen 12 ezer fiatal szelfijét elemzi.

Borsos László - ifjúságszakmai koordinátor, Új Nemzedék Központ
“Jövőbe vetett bizalmuk az erősödött, ez látszik abból is, hogy a családalapítás, illetve a házasodási kedv mutatója is növekedett. De ennek ellenére azért megjelennek olyan problématerületek is, ami a bizonytalanság vagy akár a megfelelő jövedelem hiánya a jövőre nézve, azt problémának látják a fiatalok.”

A négy évvel korábbi állapothoz képest javult a 15 és 29 év közöttiek nyelvtudása, és még mindig sokan képzelik el a jövőjüket külföldön, igaz, az ő arányuk is csökkenőben van.

Nem ismeretlen az ifjúság véleménye a szombathelyi szakemberek előtt sem, itt szintén készült ilyen jellegű kutatás.

Némethy Szabolcs - szociológus, Millennium Intézet Alapítvány
“Mi is mértük ezt a harmincszázalékos elvándorlási hajlandóságot, ugye ez minden harmadik embert jelenti. De mi azt láttuk, hogy az általános iskolától kezdve fokozatosan csökken. A munkaerőpiacon szereplő fiatalok, akik már nem tanulnak, az ő körükben ez csak 10 százalék.”

A cél az, hogy a felmerülő kérdésekre helyi válaszok szülessenek, ezért a szombathelyi önkormányzat a rendelkezésre álló adatokból ismét elkészítteti a város ifjúsági koncepcióját, amely várhatóan nyárig a közgyűlés elé kerül.