MNB
MNB - 2

Hírek

Ezen a héten ér véget a Berzsenyi Dániel Könyvtár tábora

2021. július 21., 15:45

Három héten át fogadtak turnusonként 15 gyereket. A Kámoni Fiókkönyvtárban a résztvevők még horgászhatnak is a Gyöngyösben, de kézműveskedés, és természetesen olvasás, könyvtárlátogatás is része a programnak.

 

Ezen a héten ér véget a Berzsenyi Dániel Könyvtár tábora

“Lógasd ide, lógasd ide, lógasd ide!”

A Gyöngyösben horgásznak a fiúk, ezen a héten már két halat sikerült kifogniuk - ezeket persze - fotózás után - visszaengedték a vízbe. Második hete tart a tábor a kámoni zöld könyvtárban, ahol a pecázás az egyik kedvenc elfoglaltsága a gyerekeknek.

Marton Dóra
“Nekem nagyon jó élmény a horgászás, meg a napóra készítés. - Azt hogy csináltátok? - Belevertünk a földbe egy botot, festettünk köveket, mindegyik kőre felírtunk egy számot, egy órát, és akkor megvolt, hogy melyik gyerek hány  óra, és amikor sütött a Nap, oda kellett állni a bothoz, és akkor megtudtad, hogy hány óra. - És pontos volt? - Hát igen!”

A szervezők kihasználják a környezet adottságait: a gyerekek sétálhatnak a Kámoni Arborétumban, a kézműves foglalkozásokon pedig természetes anyagokat használnak.

Pongrácz Tímea - gyermekkönyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Direkt ide terveztük ezt a két hetet, mert szabadabban tudunk itt mozogni, az élménypedagógia módszereivel tudunk tevékenykedni, meg tudjuk figyelni a környezetet, a természeti változásokat, meg tudjuk figyelni az állatokat, és olyan alapanyagokat tudunk használni, amiket itt, a természetben gyűjtünk.”

Alig több, mint tucatnyian vesznek részt a könyvtári táborban - a járványhelyzet miatt ennyi a meghirdetett létszám. Teltházzal működnek.

Babos Liza
“Nagyon sok barátom van, nagyon jó ez az egész tábor idáig. - Min vettél részt eddig? - Hát ugye van ez a horgászverseny, abban csináltunk kupát, és két csapat van, és van egy za elsőnek és a másodiknak is.”

Karsay Réka
“Csináltunk esőcsinálót, bele kellett ütni a szögeket egy ilyen karton gurigába, és raktunk bele magokat, leragasztottuk a tetejét, és akkor az zörgött. - És hozta az esőt? - Nem!””

Kötött és szabad foglalkozásokon is részt vesznek a táborozók.

Simon Eszter
“Beérkezünk nyolcra, hát délelőtt vagy bent játszunk, vagy itt kint elfoglaljuk magunkat, függőágyakat is felszerelhetünk oda, az árnyékosabb részre, akik szeretnek horgászni, horgásznak, van itt ez a teniszes játék is, van aki hoz labdát, szóval itt van szabad játék.”

Ebéd után csendes pihenő és olvasás vár a könyvbarátokra. Múlt héten a Mese a lótuszvirágról című mesekönyvből olvastak, az e heti kedvenc pedig Benedek Elektől A Nap fája. Csütörtökön a nagykönyvtárat járják majd be pincétől a padlásig: könyvkötészettel éppúgy megismerkednek majd a gyerekek, mint az olvasók által is látogatható részekkel.