Hírek

Ezen a tavaszon is virágba borult az oladi lakótelep üde színfoltjaként számontartott közösségi kert

2024. április 05., 21:23

Ahogy négy éve, úgy ezen a tavaszon is virágba borult az oladi lakótelep üde színfoltjaként számontartott közösségi kert. Az ötletgazda napi rendszerességgel gondozza a növényeket, amely kiváló közösségformáló és követendő példa lett a városrészen.

Ezen a tavaszon is virágba borult az oladi lakótelep üde színfoltjaként számontartott közösségi kert

A kék nefelejcsektől és tulipánoktól színpompás most a kiskert a Nagy László utcában, amelynek csodájára járnak az oladi lakótelepen. A kert művelője Menyhárt Mária, aki évtizedek óta él az oladi városrészen és a lakótársak beleegyezésével kezdett el dolgozni az agyagos földdel. Azóta folyamatosan épül, szépül a terület, amelyre különböző évelő és egynyári virágok mellett már sziklakert is került. A diplomás szülésznőként tevékenykedő alkalmi kertésznek napi rendszerességgel, évszaktól függetlenül ad munkát a közösségi kert.

Menyhárt Mária

Minden évben át kell nézni a kertet, pótolni kell ezeket a virágokat, gondozni kell ezeket a virágokat. Nyilván itt is terem a gaz, a gazt irtani kell, nyilván vannak itt a növény kártevői - állatkák, kis csigák, rovarok, tetvek, amit szintén odafigyelve a növény megóvása érdekében sajnon irtanikell. Próbálok bio anyagokat használni: meszet, csalánlevet és a gyógynövényeknek a főzeteit, leveit, amit permetezem, fújom ezeket a kis növénykéket.

A betonrengeteg üde színfoltjaként pompázik a kert, annak kialakítása és napi gondozása remek közösségformálóként segíti az ifjú generációt.

Menyhárt Mária

Én úgy gondolom, hogy a fiatal nemzedéknek kell a példamutatás. Ebben is, hogy természetszeretet, állatszeretet, növényszeretet és a közterületünk rendben tartása, megóvása mindannyiunk feladata. Ki kisebb részt, ki nagyobb részt, de vegyen ki belőle. hacsak valaki szemetet szed össze az is nagyszerű dolog.

A közösségi kert sikerét jól mutatja, hogy az oladi lakótelep több lépcsőházának lakóközössége is követi Menyhárt Mária példáját.