Hírek

Ezer szállal

2017. október 18., 16:38

Ezt az összefoglaló címet viseli a Szombathelyi Képtár legújabb kiállítása. Az intézmény textilgyűjteményéből láthatnak válogatást az érdeklődők, továbbá megismerhetik a Minta Alapítvány tagjainak alkotásait, valamint a Metropolitan egyetem hallgatóinak textilből készített munkáit is.

Ezer szállal

Mintegy négyszáz textilmunka látható a Szombathelyi Képtár kiállításán. Az intézményben őrzik az ország legnagyobb kortárs textilgyűjteményét, ezen belül páratlan a több mint ezer darabos nemzetközi miniatűrtextil-anyag - ebből is válogattak az Ezer szállal című bemutatóra.

Cebula Anna - igazgató, Szombathelyi Képtár
“A minitextil dióhéjban közöl nagyon fontos információkat. Sziporkázóak, gyerekeknek is érdekesek, színesek. Olyan dolgokat megtudnak benne pendíteni a művészek, amit esetleg nagy formátumban nem élnének igazán, vagy esetleg egy kísérlet lehet, hogy vajon a nagyban megállja-e a helyét?”

A textilművészet sokszínű műfaj, technikai megoldásai is szerteágazóak. A kiállításon szemügyre vehető alkotások a különböző generációk művészetfelfogását is tükrözik.

Fitz Péter - művészettörténész
“A textil mint anyag nagyon szoros összefüggésben van az emberi civilizációval, az emberi kultúrával. Az ilyen anyagok hosszú életűek szoktak lenni. Nem akarok régészeti példákat felsorolni, de mióta a világ világ, ruhaként vagy használati tárgyként a textil mindig jelen volt, tehát igen kézenfekvő, hogy a művészetnek is tárgya tud lenni a textil.”

A jövő textilművészeinek új és friss ötletei is helyet kaptak a kiállításban. A Metropolitan egyetem kézműves tárgykultúra szakának hallgatói a fenntartható fejlődés lehetőségeit is keresik a munkáikban.

Baráth Hajnal - rektorhelyettes, Budapesti Metropolitan Egyetem
“Az újrahasznosítással, a saját kezükkel létrehozott tárgyakkal - és azzal a kreativitással, amit egyrészt tanulnak, másrészt hoznak magukkal és tapasztalnak a világból - régi anyagokat is új módszerekkel tudnak megmunkálni, figyelve arra, hogy minél kisebb lábnyomot hagyjuk a világban.”

A kiállítás harmadik része a textil-designerek által létrehívott Minta Alapítvány alkotóinak műveibe nyújt betekintést. A nagyszabású textilkiállítás november 26-ig látható a Szombathelyi Képtárban.