MNB - 2
MNB

Hírek

Ezúttal több mint ötszáz kishuszárt avattak fel a hagyományőrző rendezvényen

2018. március 19., 16:42

A játékos feladatokkal teli programra minden eddiginél többen érkeztek a vasi skanzenbe március idusán.

Ezúttal több mint ötszáz kishuszárt avattak fel a hagyományőrző rendezvényen

Kardforgatást is tanultak a gyerekek, akik vállalták a megmérettetést azért, hogy csákót kapjanak. Rekordot döntöttek idén: még sosem volt ennyi érdeklődő a kishuszáravatón. A bejáratnál hamar elfogyott az a lap, amellyel az állomásokhoz vonulnak a gyerekek, és pontot kapnak a teljesítményükért - márpedig ebből 500 darab állt rendelkezésre.

Sátory Károly - elnök, Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület
“Igény van erre. Tehát akárhogy is elfordulunk, vagy próbálnak néhányan elfordulni a liberális világ felé, ott nincsenek gyökerek, nincsenek értékek, csak élünk bele a nagyvilágba mindenféle közösség nélkül, és úgy gondolom, hogy ez teljesen másról szól: pont annak az ellentétje, a gyökerekről, a magyar nemzetről, a hazáról szól.”

A családok, a fiatalok körében egyre népszerűbb ez rendezvény.

Iszak Emília
“Én is kicsi huszár szeretnék lenni, és ezért teljesítem a feladatokat!”

“Rabok legyünk, vagy szabadok, ez a kérdés, válassztaok, a megyarok Istenére… leszünk”

Utolsó feladatként megtanultak tisztelegni is és a lányok és a fiúk. Az ifjú huszárokat Puskás Tivadar polgármester avatta fel. A csákóért tömeg állt sorba.

Puskás Tivadar - polgármester
“A gyerekek nyilván az érzést viszik tovább. Azt, hogy tartozni kell valahova, tartozni kell egy hazához, tartozni kell egy városhoz.”

A skanzen egyébként - mint minden esztendő március idusán - csak erre az egy napra tárta ki kapuit. Április másodikától nyitnak majd hivatalosan, a húsvét hétfői rendezvénnyel.