Hírek

Fagy a földeken is

2010. február 09., 10:39
A hűvös időjárással egyidőben már hetekkel ezelőtt megjelentek a talajmenti fagyok is. A földek magas víztartama miatt mintegy 15-20 cm mélységig fagypont alatt van a talaj hőmérséklete. A Szombathely környékén hullott pár centis hó nem védi meg a növényeket a fagytól, de azt még a szakemberek sem tudják, mekkora kár keletkezik a földeken.


 
Azokon a területeken ahol 10-20 centiméteres hótakaró borítja a földeket, biztos nem kell tartani a növények elfagyásától - a megye területén azonban ez nem jellemző. A nagyobb gondot az jelentheti, hogy kevesebben használnak műtrágyát a tavalyi drágulás óta, így a növények nehezebben jutnak kellő tápanyaghoz. A szakember szerint a gazdák többsége már átállt a fagytűrő fajták termesztésére, így talán nem okoz komoly károkat idén a fagy, de ezt még korai megítélni.

Dr. Márkus Antal - növénytermesztési és kertészeti főfelügyelő
"Ha okoz, akkor inkább gyümölcsösökben, szőlőben várható. Van szőlőtermelő, aki elkezdte a metszést a jóidőt kihasználva, a metszéssel a fagykárt csak növeli, a valamint a rügyeknél a gyümölcstermesztésnél."

A kártevők száma várhatóan nem csökken tavaszra, mert a lárvák ilyenkor lejjebb húzódnak a talajban, a védettebb rétegek felé, és gond nélkül áttelelnek. A gombaspórák pedig csak akkor pusztulnak el biztosan, ha hosszú és tartós lesz a fagy. Az időjósok szerint messze még az enyhülés, a hétvégéig akár -14 fokig is süllyedhet a hőmérséklet.