MNB
MNB - 2

Hírek

Fagykár a gyümölcsösökben

2011. május 11., 11:00
Még nem tudni mekkora károkat okozott a múlt heti fagy a megye gyömölcsöseiben. A kárfelmérés napokon belül befejeződhet. Az azonban már most látszik, a május elejei fagy közel sem tett akkora kárt az ültetvényekben, mint az ország keleti megyéiben, ahol sok helyen a teljes termés odaveszett.
Fagykár a gyümölcsösökben

Szerencsés fekvése van a vaskeresztesi gyümölcsösnek, mert nem érte fagykár a fákat. A kötési időszakban kedvező vot az időjárás, így a tavalyinál nagyobb termésre számíthatnak a gazdák, szilvából például rekordtermés várható az idén.

A megye területéről azonban több helyről is jelentettek fagykárt. Ez főleg a gyümölcsösöket érintette. A fagyzúgos helyeken a megfeketedett hajtások jelzik, ezeken a fákon nem fog teremni dió. A szántóföldi növényekben nem tett kárt a redkivüli hideg, viszont 2-3 héttel kitolódik majd az érési időszak.

A Kormányhivatal arra kéri a fagykárt szenvedett gazdákat, hogy jelentsék be, milyen mértékű károsodás érte ültetvényeiket. Aki ugyan is ezt nem teszi meg, az később nem számíthat pénzre a kármentesítési alapból.