MNB - 2
MNB

Hírek

Faiskolai börze Szombathelyen

2010. augusztus 13., 16:50
Cserjék, fák, kövirózsák és minden, ami a kertépítéshez elengedhetetlen: pénteken kezdődött el a kétnapos Faiskolai Börze Szombathelyen. A Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete 17. alkalommal hívta életre a rendezvényt, amelyre - a szervezők szerint - jóval kevesebben érkeztek idén a gazdasági válság miatt. Ezzel ellentétben a szakma külföldi képviselői nagy számban állították ki virágos termékeiket.
Faiskolai börze Szombathelyen

Idén nyolc országból érkeztek kiállítók - mondja a szervező. A börzéseket szimbolizáló nemzeti zászlók mennyisége jóval több, mint a korábbi években, míg a szakma hazai képviselői közül sokan nem jöttek el, amit a gazdasági válsággal indokolnak a szakemberek.

Tóth Péter - titkár, Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete
"Kevesebb a pénz az embereknél. Aki a kereskedelemben termesztéssel foglalkozik, az saját bőrén tapasztalja, hogy az a kis hányad, ami a létfenntartáson túl megmarad, nagyon sokan ácsingóznak rá."

Nemcsak a kisebb kertészeti vállalkozásoknak jelent problémát a kereslet visszaesése. A parképítő és parkfenntartó szakemberek is azt tapasztalják, az önkormányzatoknak egyre kevesebb pénze van arra, hogy a városban található területeket megfelelően gondozzák. Vannak, akik szerencsésebb helyzetben vannak, ha bevételkieséssel nem is számoltak az elmúlt egy évben, de stagnált a pénzügyi helyzetük.

Vars Krisztina
"Visszaesés nem volt szerintem, hanem inkább olyan, mint az előző évek, tehát nem volt olyan jelentős."

Üzletkötés a kövirózsába ágyazott tárgyalóasztalon, vízpermetező kiállító és rengeteg növény. Ilyen képet fest a faiskolai börze az Aréna Savariában. A szakmai nap után szombaton a nagyközönség előtt is nyitva áll a kiállítás.