Hírek

Falkutatási munkálatok zajlanak a velemi Szent Vid-kápolnában

2020. június 02., 13:23

Egy 40 éves feltételezés megoldásán dolgoznak a szakemberek, amely szerint a Szent Vid-hegyen épült Árpád-kori templom falait a mai kápolna rejti.

Falkutatási munkálatok zajlanak a velemi Szent Vid-kápolnában

A templomba belépve, a bejárattól jobbra lévő gyóntatófülkében található az a falszakasz, ami az érdeklődés középpontjába került.

Nemes András művészettörténész vezeti a munkálatokat. Az már korábban, Fekete Mária régész 4 évtizeddel korábbi ásatásai során felmerült, hogy a templom jelenlegi szerkezetéhez nem illeszkedő íves fal jóval korábbi, esetleg egy Árpád-kori templom maradványa.

Nemes András - művészettörténész
A szakember szerint a kérdés tisztázásához az épület körül ásatásokat kellene végezni, de már ez a falkutatás is közelebb visz a megoldáshoz. A munkálatok során az orgonakarzat mögött, a torony első emeletén előkerült egy tölcsérablak töredéke is, amely arra utal, hogy egy hosszházas, keletelt, a mainál kisebb méretű templom falait őrizte meg a Szent Vid-kápolna tornya és a kórus mögötti falszakasz. Egy készülő kiadvány miatt dolgoznak a szakemberek, amelyben a kápolna történetét dolgozzák fel. A mostani kutatás is hozzájárul ahhoz, hogy az épület múltja minél jobban megismerhető legyen. A tervek szerint nyárra készül el az értékelése a falkutatásnak.