Hírek

Falunap Lukácsházán

2018. július 17., 17:00

Sakkverseny, borparádé, néptáncbemutatók, illuzionista showműsor - többek között ilyen programjai voltak a hétvégi lukácsházi falunapnak. A helyiek 1994 óta minden évben így emlékeznek meg a településhez való kötődésükről, kultúrájukról, és a nagy elődök munkásságáról.

Falunap Lukácsházán

Ünnepi zászlófelvonással kezdődött a 24. alkalommal megrendezett lukácsházi falunap. Az eseményt minden esztendőben július második hétvégéjén tartják a településen. (10:37-) Virág János polgármester köszöntőjében a falu lakóinak összetartásáról, közösségi erejéről beszélt és az éppen futó fejlesztésekről, (17:39-) amelyek keretében például megújul a közösségi ház.

Virág János - polgármester, Lukácsháza
"Kell egy csapat! És Lukácsházán megvannak ezek a csapatok, ha csak a mai napot nézem: a közösségi ház szervezi a programot, ha a borhölgyeket nézzük, ők rendezik a borparádé részét, ha a lukácsházi boszorkányokat nézzük és egyéb honpolgárokat, ők főznek és kiszolgálják a kedves vendégeket."

Köszönetet mondott a helyiek bizalmáért Ágh Péter, akit áprilisban ismét megválasztottak a térség országgyűlési képviselőjének. A politikus kiemelte: Lukácsháza nem véletlenül az egyik leggazdagabb és gazdaságilag az egyik legversenyképesebb települése Vas megyének.

Ágh Péter - országgyűlési képviselő
"Azt gondolom, hogy minden itt élő büszke lehet arra, hogy lukácsházi, hiszen ez a település annyi élményt, annyi erőt, annyi lelki töltetet tud adni mindenkinek, aki itt nő fel, aki itt él, hogy ez életre elég lehet mindenki számára.

(09:34-) Rotyogtak a kondérokban a különféle ínycsiklandozó ételek, jó ebédhez szólt a nóta a rendezvénysátorban. (18:04-) A szervezők a kicsikre is gondoltak, például ugrálóvárral és felfújható óriáscsúszdával. (22:14-) Az idei falunap nemzetközi volt, hiszen a Bethlen Gábor Alapítvány jóvoltából fellépett a testvérvárosi Csíkkozmásról érkező Bojzás Néptáncegyüttes.

András Tibor - prímás, Bojzás Néptáncegyüttes
"A hagyományőrzés mellett persze megtanultuk tájegységeink néptáncait: kalotaszegi, mezőségi, széki, nyárádmenti, vajdaszentiványi, felcsíki táncokat, persze az alap az a felcsíki táncok."

(17:00-) Idén a Lukácsháza Községért díjakat a gyöngyösfalui Szent Márton Kórus, valamint (16:48-) Jónás Zsigmond kapta, aki 6 évtizede szolgálja a falu közösségét. (20:10-) Az eseményen az érdeklődőknek lehetőségük nyílt megkóstolni 30 féle díjnyertes bort a borbarát hölgyek jóvoltából a borparádé keretében.