Hírek

Falunapot tartottak Gencsapátiban

2019. szeptember 09., 15:03

Színpadra léptek a település művészeti csoportjai, és újra meghirdették a főzőversenyt is, amire többnyire baráti társaságok neveztek.

Falunapot tartottak Gencsapátiban

Rendhagyó szerepben Gencsapáti polgármestere a falunapon.

Bodorkós Ferenc - polgármester Gencsapáti
“Minden falunapon én csapolom a sört a falu lakóinak. Ez ingyensör, minden évben az önkormányzat ajánl fel két hordó sört.”

Nemcsak inni, enni is lehetett - ugyancsak az önkormányzat látta vendégül a gencsiket a sátorban. Azon kívül viszont bográcsokban készült az étel - ez már a főzőverseny, amely évek óta része a falunap programjának.

“Ahogy látjátok, mi kitettünk magunkért. Minden házi készítésű.”

“A palócleves ürühússal, tehát birkahússal, a zsűri már megkóstolta.”  

“Kolozsvári töltött káposzta, karamellszelet, és a másik ilyen vendégvárószelet.”

A Gencsapáti ízei elnevezésű versenyen a zsűri - amelynek a tagja volt a falu plébánosa is - 13 csapat főztjét kóstolta.

Gombos T. Bálint - plébános, Gencsapáti
Nagyon nehéz dolga van a zsűrinek, mert különböző ételeket kell pontoznia, és egymással összehasonlítani. Igyekszünk figyelniu a tálalásra is, a kínálásra, és nyilván az ízekre.”

Eközben helyi csoportok, előadók léptek színpadra a rendezvénysátorban.

Varga Albin - igazgató, Művelődési ház és könyvtár, Gencsapáti
“Ez a falunap a helyi értékről szól. Ezt mindig meg is fogalmazzuk, hogy a helyi csoportok mutatkoznak be: iskola, óvoda, művészeti csoportok - szeretnénk megmutatni saját magunkat - magunknak.

A gencsapáti borbarát hölgyek “borteraszt” nyitottak; a járási egészségfejlesztési iroda és a helyi védőnők pedig egészséges ételeket kínáltak, valamint állapotfelméréssel, tanácsadással várták az érdeklődőket.