Hírek

Farsang farka Köszegen

2020. február 26., 12:16

Jelmezes bolondozásra, vidám téltemetésre hívta Kőszeg húshagyó kedden a városlakókat és az érdeklődőket. Az osztrák Fasching Dienstag mintájára közel 20 éve tartanak a városban egész napos mulatozást. Ilyenkor a belvárosi szolgáltatók is maskarában fogadják vendégeiket. A jelmezeket és a legötletesebb munkahelyeket is díjazzák.

Farsang farka Köszegen

Színes ceruzák, vidám kísértetek, (2.12) szellemirtók, a natúrpark növényei, sőt még több Szörnyella és pöttyös kiskutyák is megjelentek farsang farkán Kőszegen, a délutáni jelmezes felvonuláson.

Csitkovics Dorina
„Egy jó poénnak gondoltuk. Én még soha nem voltam itt a jelmezes felvonuláson, eddig dolgoztam. Most, hogy GYES-en vagyok, úgy gondoltam, felöltözünk. A jelmezválasztás meg úgy jött, nem tudom, csak kipattant a fejemből.”

Délelőtt a gyermekcsoportok mutatkoztak be a Fő téren, délután pedig a kreatív baráti, munkahelyi közösségek.

„Én vagyok a Panni Varrodája, ő az Ildikó manikűr meg kozmetika, ő pedig egy barátnőnk, és így állt össze a csapat. A teknőc meg úton van. Valahol. Ki találta ki, hogy mik legyetek? Hát közösen jött. Ezt már tavaly eldöntöttük. Tavaly mohácsi busók voltunk.”

A tejivó csapata idén óvodás „Boci Csoportnak” öltözött. Minden évben hosszú közös gondolkodás után döntik el, milyen jelmezt öltenek. A maskarás kiszolgálást szívesen fogadják a betérők.

Vargáné Csabai Edina
Nagyon örülnek, visszajáró vendégeink vannak. Van aki kifejezetten azért jön, hogy mit csinál a Tejivó, minek öltöztünk.

A legötletesebb munkahelyeket és a jelmezeket is jutalmazzák a szervezők.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
„Leginkább a szolgáltatók végzik a munkájukat jelmezben, ez egy közös bolondozás, aminek mi csak egy keretet próbálunk adni, hogy ez jól süljön el. Vannak csoportos produkciók közben, és azt hiszem, a lényeg, hogy a farsang utolsó napján még egyet bolondozzunk, vidámkodjunk, hogy utána mindenki kicsit magába forduljon és várjuk húsvétot és a feltámadást.”

A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes is részt vett a városi télbúcsúztató mulatságban, nagy jajveszékeléssel idézték fel az évszázados farsangi hagyományokat, a kiszebáb égetést. A farsangi időszak utcabállal zárult Kőszegen.