Hírek

Február 14. a nők és lánygyermekek elleni erőszakkal szembeni fellépés napja is

2013. február 14., 21:03

Magyarországon minden negyedik nő és fiatal lány válik valamilyen szóbeli, fizikai, lelki vagy szexuális erőszak áldozatává. A világ több országában összesen mintegy egymilliárdnyian táncoltak az erőszak ellen. Szombathely is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Február 14. a nők és lánygyermekek elleni erőszakkal szembeni fellépés napja is

Break the chain! Törd szét a láncot! Így szól a kampány hivatalos dala. Erre táncoltak többen is a Weöres Sándor Színházban.

Nagy Cili
Készülünk mi  is hétfő óta. Jópáran tudjuk a koreográfiát, mert ennek van egy külön koreográfiája egy fix zenére az egész világon. Ebből készül egy felvétel, ami látható lesz majd az interneten.

A színház művészei mellett barátok, ismerősök táncoltak. Nemcsak nők, férfiak is részt vettek az akcióban. Volt aki táncolt, akadt aki a jelenlétével tüntetett az erőszak ellen.

Kelemen Zoltán
A véleményem elég tömény és meghatározó. Természetesen mindenemű ilyen jellegű cselekményt elítélek.

15 órakor az egyik bevásárlóközpontban is felcsendült a dal. Hazánkban minden negyedik nő szenved valamilyen szóbeli, testi-fizikai, vagy lelki erőszaktól. Egyes vélemények szerint lehet, hogy ez még alábecsült szám is. Sokan nem is mernek szólni, ha bántalmazás éri őket.

Kajzinger Ildikó, szervező
Elsősorban a férfiakat kellene képezni arra, hogy az erőszak az nem megoldás semmire, másodszor pedig a nőket kellene erősíteni abban, hogy ők is érnek annyit mint a férfiak.

Az akcióhoz bárki csatlakozhatott. A kampánydalt és a koreográfiát az internetre töltötték fel, onnan lehetett a lépéseket elsajátítani. A világméretű akció szervezői remélik, hogy az idei esztendő sorsfordító lehet. Több olyan erőszakos cselekmény is történt a világban, ami ráirányította a figyelmet a nőkkel és gyerekekkel szemben elkövetett súlyos attrocitásokra.