Hírek

Február 22-e a bűncselekmények áldozatainak világnapja

2018. február 22., 22:17

Ilyenkor a figyelem a támogató intézményrendszerre is ráirányul. Tavaly óta járási szinten működik az állami áldozatsegítés, igaz, a szolgáltatás már korábban is elérhető volt, de megyénként csak egy helyszínen.

Február 22-e a bűncselekmények áldozatainak világnapja

Ha valaki áldozattá válik, a legjobb, ha első teendője a rendőrségi feljelentés. Csak akkor fordulhat ugyanis valaki az állami segítésnyújtást végző hivatalhoz, ha a büntetőeljárás már megindult.

Bozzay Ágnes - vezető, Igazságügyi Osztály, Vas Megyei Kormányhivatal
“Inkább kisebb bűncselekmények esetében keresik fel a szolgálatokat. Általában vagyon elleni bűncselekmények, illetve vagyon elleni szabálysértések esetén, főként lopás, rongálás, betörések esetén fordulnak hozzánk az ügyfelek. Amit ugye tudunk nekik nyújtani, az azonnali pénzügyi segítségen kívül egyrészt jogi segítségnyújtás, másrészt pedig az ügyeik vitelében, az érdekeik érvényesítésében egyéb ügyintézés.”

Pszichológus közreműködésére is szükség lehet, főleg az áldozatok egyik legspeciálisabb körében, a gyermekek esetében. Az ő sérelmükre elkövetett bűncselekmények - köztük a szexuális bűncselekmények - száma világszerte folyamatosan nő. A hazánkban elsőként Szombathelyen kipróbált Barnahus módszer lényege abban áll, hogy csökkenjenek a gyerekek megpróbáltatásai a nyomozás során.

Lazáry Györgyné - igazságügyi pszichológus
“Négy megyében fog Barnahus-ház nyílni, amit egyértelműen a szombathelyi támogat, szakmai tanácsot ad, tehát más megyékben is a gyermekvédelem szakemberei fölismerték, hogy ez egy nagyon jó módszer, és a lehetséges legjobb módszer. És a gyerekek megérdemlik, akik áldozattá váltak.”

A mai gyakorlat szerint a gyermekeknek akár nyolcszor-tízszer is fel kell idézniük a velük történteket, de az itt folyó munka merőben más: csak egy kihallgatás vár rájuk, így megkímélik őket a későbbi újabb lelki sebektől.