Hírek

Fedél nélkül télen

2010. december 07., 17:36
Bár az elmúlt napokban enyhe idő volt éjszaka, a hajléktalanok többsége mégis behúzódott a Zanati úti szállóra. Novemberben megkezdődött az áprilisig tartó krízisidőszak, ilyenkor a szociális munkások kiemelten figyelnek a fedél nélkül élőkre.
Fedél nélkül télen

Két műszakban, naponta többször is bejárják a várost a Savaria Rehab Team utcai szolgálatának munkatársai. Hajléktalanokat keresnek. Az Aranypatak hídja alatt általában ketten is éjszakáznak. A szociális munkások már jól tudják, hol vernek tanyát a hajléktalanok. A krízisidőszakban gyakran felkeresik őket, hogy segítsenek nekik. Lakossági bejelentésre is mennek, éjszaka is készenlétben vannak.

Macoun Andrea - utcai szociális munkás, Savaria Rehab-Team Kft.
"Van a héten egy meghatározott nap, amikor a közterület felügyelőkkel, rendőrökkel járőrözünk, hívjuk őket, ha szükség van rájuk, és ez fordítva is működik."


Csak egy-két hajléktalan tölti ilyenkor utcán, lépcsőházakban az éjszakát, őket nehéz meggyőzni, de a többség inkább felkeresi az éjjeli menedékhelyet. Sándor fél éve hajléktalan, ő is úgy döntött, igénybe veszi a segítséget, és nem alszik az utcán.

Herczeg Sándor
"Jelenleg nincs hova mennem, ahol korábban voltam, ott összevesztem a tulajjal, az utcán nem akarok maradni, inkább bemegyek az éjjeli menedékhelyre."

A szállón mindenkinek jut hely.

Stankovics Erika - részlegvezető, Savaria Rehab-Team Kft.
"A 25 férőhely mellett 20 ideiglenes helyet is fenntartunk, 52-en, 53-an jönnek be, ilyenkor a közös helyiségeket is megnyitjuk, azért nem marad senki az utcán, mert nincs elég férőhelyünk."


A Savaria Rehab-Team nemcsak szállást nyújt a rászorulóknak: a napi egyszeri meleg étkeztetés mellett egy pályázati forrásnak köszönhetően reggelit is adnak a hajléktalanoknak. Ma párizsi, kenyér és tea volt a menü. 25 fő ellátására pályáztak, de ennél általában többen, 30-an, 35-en jönnek, így saját költségvetésből is hozzá kell tenniük valamennyit.A szolgálat munkatársai azt kérik, hogy aki segítségre szoruló hajléktalant lát, tárcsázza a 06-80-205-165-ös, éjjel-nappal ingyenesen hívható zöld számot.