MNB - 2
MNB

Hírek

Fedett pavilont kaptak a szociális otthon lakói

2019. április 29., 14:12

Fedett kerti pavilont alakított ki a Savaria Lions Klub a Vas Megyei Szakosított Szociális intézmény szombathelyi épületének udvarán. A szervezet eddig több millió forinttal járult hozzá az intézetben lakók életkörlményeinek javításához.

Fedett pavilont kaptak a szociális otthon lakói

Ezt a kerti pavilont - a Gagarin utcai szociális intézmény udvarán - a Savaria Lions Club tagjai építik fel az itt lakóknak.

Süle János - titkár, Savaria Lions Club
“Mérnökemberek, tanárok, orvosok a szabadidőnkben közösen dolgozva építünk meg valamit. Mi nemcsak pént adományozunk, hanem megmutatjuk, hogy dolgozni jó.”

A szervezet kiemelt céljai közé tartozik a vakok és gyengénlátók életminőségének javítása. A szakosított intézetben mások mellett negyven látásfogyatékos ember él. A lionsosok az elmúlt tíz évben hétmillió forinttal járultak hozzá az épület komfortosabbá tételéhez.

Fekete Árpád - intézményvezető, Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény
“Az ő segítségükkel tudtunk felújítani tornatermet, lakószobát, tudtunk akadálymentesíteni gépkocsit, tudtunk elvégezni olyan tevékenységeket, amikre másképp nem nagyon volt lehetőségünk.”

Sulyok Józsefné másfél éve lakik az intézményben. Azt mondja, itt törődnek vele és társaságra talál - gyakran ülnek ki a kertbe beszélgetni, ezért is örülnek a fedett pavilonnak.  

Sulyok Józsefné
Szerintem nagyon jó lesz, mert ha alá tudunk menni, akkor napsütésben nem kell beszaladnunk. Na, szaladni úgyse tudunk…”

Micsonai Gábor
“Nagyon szépen ki fogják használni, mert teteje lesz a nap ellen. Nagyon családias lesz, lehet látogatókat fogadni.”

A pavilonépítés költsége több mint másfél millió forint, ebből háromszáz ezer forint a szombathelyi önkormányzat támogatása. A Savaria Lions Club a szociális és gyermekvédelmi főhatóságtól tavaly megkapta a Szociális ellátás segítéséért díjat.

Huszár Lilla - igazgató, Szociális és Gyermekvédelmi Főhatóság megyei kirendeltsége
“Nagyon fontos a társadalmi szerepvállalás szempontjából, hogy van a társadalomnak olyan tagja, aki felism,eri, hogy az elesett emberek egy elzártabb intézményben élnek, és az ő életkörülményeiket próbálja javítani. Az emberek többsége nem is ismeri az intézményeinket, csak akkor szembesül vele, ha a családban rászorul.”

A Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény Gagarin utcai telephelyén jó ütemben halad annak a 12 személyes lakóotthonnak az építése, ahova az ellátottak közül önálló életvitelre képes látás-, mozgás- és pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek költözhetnek. Ilyen lakóegységből további öt épül: még egy Szombathelyen és négy Táplánszentkereszten.