MNB
MNB - 2

Hírek

Fejlesztés a koraszülött osztályon

2013. június 04., 19:47

Többek között új, hordozható inkubátorok, betegellenőrző és központi monitorok, lélegeztető készülékek, infúziós pumpák kerülhetnek hamarosan a Markusovszky Kórház Koraszülött Osztályára. Pályázati forrásokból 160 millió forintot fordíthat erre a célra a kórház. Az eszközbeszerzés mellett egységes informatikai rendszer bevezetésére is sor kerül.

Fejlesztés a koraszülött osztályon

Nemcsak Vas megyéből, hanem szükség esetén Győr-Moson-Sopron és Zala megyéből is fogadnak koraszülötteket a szombathelyi Perinatális Intenzív Centrumban. Itt kezelik az intenzív ellátást igénylő újszülötteket és a koraszülött gyerekeket. Az ő ellátásukon, életben maradási esélyükön javíthat az eszközbeszerzés.

54 gép, többek között inkubátorok, betegellenőrző és központi monitorok, lélegeztetőgépek kerülnek majd a centrumba.

Grasselly Magdolna csecsemő-gyermekgyógyász, részlegvezető
Azt gondolom, hogy azért mindenképpen   túléléshez az is szükséges, hogy jó gépekkel tudjon az ember dolgozni. és ezáltal javul a túlélésük, biztos.

A fejlesztésnek köszönhetően gépeket egy központi számítástechnikai rendszerbe kapcsolják. Ide érkeznek be a műszerek által mért adatok.

Nagy Lajos, vezérigazgató főorvos - Markusovszky Kórház
Ennek egyrészt sokkal pontosabb adatrögzítés és vezérlés miatt van jelentőssége, másik pedig az, hogy egyes Perinatális Intenzív Centrumok közötti adatcserét lehetővé teszi és egy országos kommunikációs hálózat is kialakul, ami ezeknek a betegeknek az esetleges fogadásából ,cseréjéből adódó kommunikácót lényegesen megkönnyíti.

Bár a támogatási szerződést már 2011. szeptemberében aláírta a kórház, a közbeszerzési eljárás miatt csak most kerülhetett sor a nyertes cégekkel való szerződés aláírásra. A tervek szerint a folyamatok most felgyorsulnak és augusztus 31-ig be is fejeződik a  műszaki és informatikai korszerűsítés.