MNB - 2
MNB

Hírek

Feladat alapú finanszírozási rendszer és turizmus fejlesztés

2011. szeptember 26., 14:47

Országosan 20 milliárd forint jut a társaságiadó-kedvezményből a látvány-csapatsportágak támogatására. Az egyesületeknek szeptember 15-ig kellett beadniuk pályázatukat. Szombathelyről 19 egyesület mintegy 500 millió forintot kért utánpótlás-nevelésre és infrastruktúrafejlesztésre. Az Európában egyedülálló feladat alapú finanszírozási rendszer részleteit, valamint a hazai turizmus fejlesztésére kidolgozott koncepciót az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke ismertette ma Szombathelyen.

Feladat alapú finanszírozási rendszer és turizmus fejlesztés

"Az egészségturizmus marad a következő 10 év fejlesztési alapja."

A városházán fórumon ismertette az ország turisztikai fejlesztési terveit a helyi szakemberekkel Bánki Erik. A fogászati turizmus európai piacán Magyarország a 4. helyen áll, és nagyhatalom vagyunk a plasztikai sebészet terén is.

"A világ 3 top-desztinációja közé kerülhetne. Ez a 3B: Berlin-Barcelona-Budapest."

Európában utolsó helyen állunk a fiatalok rendszeres testmozgását illetően, ezért a következő tanévben délelőtt 3, délután 2 óra kötelező testnevelés lesz az iskolákban. Az utánpótlás-nevelés támogatására pedig új rendszert dolgoztak ki.

"Forradalmian változtatja meg a hazai sportfinanszírozást. Európában egyedülálló társaságiadó-kedvezményről van szó."

Bánki Erik a látvány-csapatsportágak: a labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, vízilabda, jégkorong új, feladatalapú támogatási rendszeréről elmondta, hogy a pályázatok beadási határideje lejárt.

Bánki Erik elnök, Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága
Nagyjából a költségvetés teherbíró képességét figyelembe véve 20 milliárd forint, ami a támogatási rendszerben rendelkezésre áll. Az igények feldolgozása most folyik. Nagyon sokan pályáztak. Számítottunk is erre, hiszen tudjuk azt, hogy a magyarországi sportinfrastruktúra nagyon rossz állapotban van.

Az egyesületek várhatóan novemberben juthatnak így pénzhez. Szombathelyen akkora összegre pályáztak, amennyit az önkormányzat költ évente a sportra.

Lazáry Viktor alpolgármester, Szombathely
Szombathelyen 19 egyesület pályázott közel 500 millió forintra. A szövetségek döntése alapján dől el, ebből mekkora összeg jut Szombathelyre.

A bizottsági elnök látogatásán szó esett a nagy szombathelyi álomról: a Haladás pálya felújításáról, az uszoda, a jégpálya, valamint a Csónakázó tó környékének komplex sport és turisztikai fejlesztési lehetőségeiről is.