MNB - 2
MNB

Hírek

Felavatták a HUKE Kft. kibővített PET palack daráló üzemét Sárváron

2013. november 07., 15:13

A céggel október 29-én a kormány stratégiai megállapodást kötött, ennek dokumentumait jelképesen a csütörtökii ünnepségen vették át az államtitkártól.

Felavatták a HUKE Kft. kibővített PET palack daráló üzemét Sárváron

Ez a komposztláda 100 %-ban újrahasznosított műanyag hulladékból készül, ahogy ezek a tetőcserepek is. A HUKE Kft. saját fejlesztésű termékei ezek. Az Európa 5 országában jelen lévő cégcsoport 25 éves hulladékgazdálkodási tapasztalattal rendelkezik. Magyarországon eddig több mint 5 milliárdos befektetéssel hozták létre telephelyeiket.

"Minden év továbbfejlesztettünk kicsit, évente 50 millió forint értékben, most 200 milliós fejlesztéssel gépsor-bővítést csináltunk."

Daráló üzemének bővítéséhez a magyar államtól 38 millió forintos támogatást kapott a HUKE Kft., és a céggel stratégiai megállapodást is kötött a Kormány.

Illés Zoltán államtitkár
6 millió tonna hulladék keletkezik e hazában évente, ebből 120-150 milliárd forintnyi érték állítható elő. Műanyagból műanyag, fémből fém, papírból papír. Ezidáig évtizedeken keresztül a lerakás irányába mentek a dolgok.

Most az uniós elvárásnak megfelelően bevezették a lerakási járulékfizetési kötelezettséget. Idén tonnánként 3, négy év múlva pedig már 12 ezer forintot kell fizetnie a szolgáltatónak a szeméttelepekre lerakott hulladékmennyiség után. Így akarják ösztönözni az újrahasznosítást.

Rudolf Wiedner tulajdonos, HUKE cégcsoport
A hulladék biznisz. Ha nem lenne az, akkor nem lenne ilyen sok szereplő.- 23.55 egy dolog fontos: korrekten kell csinálni, felelősséget kell vállalni. Mi 300 ezer tonna hulladékot gyűjtünk be, ebből 60-70 %-ot már hasznosítunk.

Az országban évente 60 ezer tonna, azaz 6 milliárd darab PET palackot dobunk ki, ennek mindössze harmadát hasznosítják újra. A HUKE Kft. eddig 70 ezer tonna PET palackot dolgozott fel.