Hírek

Felolvasószínház

2014. október 31., 19:46

Ecset és kalapács címmel, felolvasószínházi előadásra várja közönségét november 4-én a Weöres Sándor Színház. A kamaradarab két főszerepét Jordán Tamás és Szerémi Zoltán alakítja.

Felolvasószínház

"Képekről nem lehet beszélni.Engem akar kioktatni? Fáradt vagyok.Akkor ne ugráljon itt az ablak előtt. A festményeket látni kell. Világos."

A Szakállas és a Bajuszos, avagy Munkácsy és Nietzsche. A festő és a filozófus találkozója fikció, ám a színészeket hallva, könnyű valóságosnak éreznünk.

Szerémi Zoltán, színművész
Extrém és érdekes felvetés, hogy Nietzsche és Munkácsy Mihály egy kórteremben beszélgetnek. Miről beszélgethetnek? Ez fog kiderülni ebből a fél, egy órából. Intenzív élmény lesz, azt garantálhatjuk a kedves nézőknek!

Az intenzív élménynek előzménye is volt, a szerzőt, Szilárdi Bélát már korábban is foglalkoztatta a filozófus alakja.

Szilárdi Béla, író
Nietzschéről már írtam egy darabot, azt két évvel ezelőtt be is mutatta a színház. Gondoltam, hogy ezt ki kellene szélesíteni, más formában is megmutatni.

S hogy miért éppen Munkácsy Mihály került Nietzsche mellé? A két emblematikus figura ugyanabban az évben született, éppen 170 évvel ezelőtt. Kortársak voltak s mindketten súlyos betegségben, szifiliszben szenvedtek.

Jordán Tamás, színművész
Nem a magasztosat látjuk, nem a fennköltet, a tiszteletet parancsolót, hanem két embert látunk, aki vergődik, részben a betegségtől,részben attól, hogy az agyuk ebben a betegségben talán még fokozottabban működik.

Szilárdi Béla Ecset és kalapács című művét november 4-én láthatja először a közönség, a Stúdiószínpadon.