Hírek

Felpezsdült az élet a Zarkaházi Szily-kastélyban

2024. január 22., 19:55

Felpezsdült az élet a Zarkaházi Szily-kastélyban: a felújítás óta már a harmadik kiállítás nyílt meg pénteken. A szalonban ezúttal Fülöp Gábor gépészmérnök és amatőr festőművész képeit tekinthetik meg az érdeklődők. Az akril és olaj festményekből álló tárlat február 29-ig látható.

Felpezsdült az élet a Zarkaházi Szily-kastélyban

A Zarkaházi Szily-kastély tavaly 60 millió forintos beruházásnak köszönhetően részben megújult. A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör otthonaként is funkcionáló épületben azóta újra felpezsdült az élet. Mersich Balázs és Novák Ildikó amatőr képzőművészek után Szatmári László Gábor klasszikus és organikus bútoraiból, hangszereiből nyílt kiállítás. Pénteken pedig a kastély szalonjában Fülöp Gábor gépészmérnök és amatőr festőművész mutatkozott be.

Fülöp Gábor - amatőr festőművész

Már hat éve festek, először nekem úgy nehéznek tűnt a dolog. Absztrakt képeket csináltam, utána megpróbáltam más irányba is elmenni, de aztán végül is ennél maradtam. Hozzájött még a csendélet illetve tájképfestés. Először akril festéket használtam, később olajfestéket majd ennek a keverését és ez egy nagyon hosszú folyamat. Nagyon lassan fejlődik. Ehhez nekem is 5-6 évre volt szükségem, hogy erre a szintre eljussak, hogy ki tudjuk a képet állítani egyáltalán.

A kiállítás megnyitóján a művész rokona Radnóti Miklós: Nem tudhatom című versét olvasta fel, majd Horváth Ferenc ismertette az alkotások születésének körülményeit, valamint Fülöp Gábor munkásságát, pályáját. Kiderült, az alkotó kedvenc képei azok, amelyek hangszert ábrázolnak. Az ünnepélyes, mégis bensőséges alkalmat Korponay Zsófi színesítette Phil Collins: True Colours című dalával.

A kastély kiállításokkal és más programokkal várja, nemcsak a városrész lakóit, hanem minden szombathelyi kultúrakedelőt.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő

Nagy öröm az nekünk, hogy a Zarkaházi Szily-kastélyban most már folyamatosan vannak rendezvények, kiállítás megnyitók és programok. Gyakorlatilag amióta megújult a kastély, amióta megoldódott az a súlyos problémája, hogy nedvesedtek a falak illetve a vakolat mind-mind eltűntek ezek a problémák és sokkal vonzóbb lett a környezet. Mi most ezt próbáljuk kihasználni és hála istennek a szombathelyi, Szombathely környéki vagy Szombathelyhez kötődő művészek ki is használják ezt a lehetőséget. Jelen pillanatban kettő élő és egy most nyíló kiállítás van, de jövőben is tervezzük, hogy folyamatosan programok lesznek itt. Úgyhogy Én arra bíztatok mindenkit, így a tévé képernyőjén keresztül is, hogy minél inkább látogassák a déli városrészt.

Fülöp Gábor amatőr festőművész kiállítása február 29-ig tekinthető meg a Zarkaházi Szily-kastélyban.