Hírek

Felújítottuk, felgyújtjuk és felrobbantjuk

2018. december 13., 14:36

Ezzel a címszóval avattak új fizikatermet a Paragvári iskolában. A televízióból ismert okleveles vegyész rendhagyó órát tartott az érdeklődő és tantárgyi versenyeken eredményes tanulóknak, de még őket is sikerült meglepnie az érdekes műsorral.

Felújítottuk, felgyújtjuk és felrobbantjuk

Az átadó az iskola, a tankerület és a partnercég vezetésének köszöntőjével - hagyományosan - indult, ám rendhagyó módon folytatódott. Az iskolások és a Brutális Fizika című televíziós műsorból ismert Nagy Gergő Zoltán vegyész kísérletezésbe kezdett. Megvizsgálták a kondenzátorok tulajdonságait, majd óriási vizespalackok kerültek elő.

Az égési jelenség demonstrálása után kiderült: hogyan lehetséges, hogy extrém hideg után, szobahőmérsékletű környezetben felfújja magát a lufi. A szombathelyi cég tudatosan tereli a műszaki életpálya felé a fiatalokat.

Takács Balázs - ügyvezető igazgató, TDK Hungary Components Kft.
“A Paragvári úti általános iskolával már nagyon régi a kapcsolatunk. Közel 4-5 évvel ezelőtt kezdtük el a TDK Suli Művek programot, amelyben mindenképpen támogatást és segítséget nyújtunk a természettudományi tantárgyak, illetve ismeretek elmélyítésére. Így érkezett ebben az évben is a felkérés igazgató asszonytól, hogy mit tudnánk segíteni.”

Felújítottuk, felgyújtjuk és felrobbantjuk - szólt az átadóra a meghívó, nem véletlenül.

Az új teremben kicserélték a bútorokat és a burkolatokat, ezeken remélhetőleg nem hagy nyomot a rendhagyó fizikaóra. Legutóbb az ország első általános iskolai 3D-s számítástechnikai csúcslaborját szerelte fel a cég az iskolában.

Kőváriné Fekete Marietta - igazgató, Paragvári Utcai Általános Iskola
“Most pedig a fizika szaktantermünk felújításában segítettek bennünket. Közös célunk, közös feladatunk, hogy a természettudományos tantárgyak iránt a gyerekek kedvét, érdeklődését felkeltve az értelmiségi műszaki pályára irányítsuk a tanulóinkat.”

Sokkoló kísérletek, élvezetes előadói stílus - a szervezők reményei szerint a gyerekek a hétköznapokban is felidézik majd a teremavató élményét.