MNB - 2
MNB

Hírek

Felülvizsgálják a gázkészülékeket

2014. július 17., 19:56

Szeptember végéig végzi el a gázszolgáltató a felülvizsgálatot azokban a lakásokban, ahol 1981 előtt beszerelt készülékek vannak, és a tulajdonosok írásban kérték az ellenőrzést. A vizsgálat ingyenes, a felmerült hibák javítását viszont a fogyasztóknak kell fizetni.

Felülvizsgálják a gázkészülékeket

"Jó napot! A gázműtől jöttünk, a műszaki felülvizsgálatot szeretnénk elvégezni. Köszönjük!"

Ebben az önkormányzati lakásban nem a bérlő, hanem a tulajdonos rendelte meg a felülvizsgálatot.

"Műszeres gáz felülvizsgálatot végeznénk, hogy nincs-e gázszivárgás, meg a légbeejtőket is megnézzük, és a kolléga ellenőrzi, hogy rendben van, jó?"

Egy rendelet szerint tavaly év végéig kellett kérniük a 1981. előtt, vagy ismeretlen időpontban beszerelt gázkészülékek üzemeltetőinek az ingyenes felülvizsgálatot a szolgáltatótól. Ennek a kötelezettségnek csak kevesen tettek eleget, országosan 100 ezer bejelentés érkezett, ez mindössze 10 %-a az érintetteknek. Vas megyében 7200-an kérték a felülvizsgálatot. Ennek oka lehet az is, hogy a megyeszékhelyen több önkormányzati és lakásszövetkezi társasházban már a rendelet előtt korszerűsítették a régi lakások gázhálózatát. A most indult felülvizsgálat eddigi tapasztalatai szerint a régi készülékek 35 %-a nem felel meg az előírásoknak.

Gombás Róbert üzemegység-vezető, ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt.
Ha a készülékkel van gond, azt iktatjuk ki, ha a lakásban olyan gázszivárgás van, akkor a főcsapot zárjuk el, ha a főcsap előtt van szivárgás, akkor az egész házat ki kell kapcsolnunk.

A balesetek, rosszabb esetben a katasztrófák elkerülése érdekében szeptember 30-ig több ezer lakásban ellenőrzi a szolgáltató, nincs-e szivárgás. De csak ott, ahol a tulajdonos december 31-ig kérte a felülvizsgálatot. Bár kötelező volt igényelni ezt, szankcióról nincs szó a rendeletben.

A felülvizsgálat ingyenes, a feltárt hiba kijavításának költségei viszont a fogyasztót terhelik.