Hírek

Felvidéki templomok a Bolyaiban

2017. január 17., 17:10

Eredeti szépségükben megőrzött és példaértékűen felújított középkori templomok fotói láthatóak a Bolyai-iskolában az elkövetkező hetekben. A képek a Felvidéken készültek, és az ott élő magyarság életébe engednek betekintést.

Felvidéki templomok a Bolyaiban

Ami számunkra a régmúlt, a Felvidéken élőknek a mai valóság - középkori templomok fotóiból nyílt tárlat a Bolyai-iskola galériáján.

“Kik csak az utcán járnak-kelnek, szépséget rajta nemigen lelnek. Kíváncsi szemmel rá nem tapadnak. Csak egy karika.”

Így írt Dsida Jenő a templomablakokról, amelyeket a hétköznapokban kevéssé figyelünk meg, ám ha egy jó szemű fotós megörökíti őket, máris másképp tekintünk rájuk. Akárcsak arra a tíz év alatt összegyűlt anyagra, amelynek komoly üzenete van az itthoni diákság számára.

Görföl Jenő - fotóművész, titkár, Csemadok
“El kell menni megnézni, hogy hol van ez, s ha elmegy oda, akkor rá fog döbbenni, hogy nem egy szomszédos idegen ország múltjába nyer betekintést, hanem a saját országának a saját népének a múltjába. Hiszen ez az így meg őrzött történelem, az a közös történelem.”

Nem először dolgozik együtt a fotóművész a kiállítást megnyitó Szakály Attila történelemtanárral, illetve a gyűjteményből készült könyv szerkesztőjével, aki hosszas kutatómunkát végzett.

Kovács László - történelemtanár, szerkesztő
“Van néhány, ahol egyáltalán nem kellett, tehát történelmileg ismertebb, Csallóköz, Egyházgele templomai. Ezek a történelemben nagyon ismertek. De hát nyilvánvalóan vannak olyanok is, különösen a Kis-Kárpátok környékén olyan templomok Pozsony megyében, amelyeket nem nagyon ismernek, és ezeknek a történetét, építéstörténetét is meg kellett vizsgálni.”

Az iskola tudatosan igyekszik megismertetni az itt tanulókat a határon túli magyarság életével, de Kocsis Zsolt tanár segítségével más témákból is rendszeresen rendeznek kiállítást az aulában.

Kukor Ferenc - igazgatóhelyettes, Bolyai-iskola
“Mi nagyon szeretnénk, hogy a diákjainknak az érzelmi intelligenciája is fejlődjön, és azt gondoljuk, hogy nem mindegy, hogy milyen közeg veszi őket körül. És nagyon bízunk benne, hogy inspiráló közeg a gyönyörű szép fotóknak a látványa, a felvidéki templomok, illetve más-más kiállításnak a környezete.”

A kiállítás január végéig látogatható.