Hírek

Felvidéki vendégdiákok a Hermanban

2019. június 12., 14:33

A felvidéki Malinovóból érkeztek vendég diákok a Herman Ottó Szakgimnáziumba a Határtalanul program keretében. Mindkét iskolában virágkötőket, kertészeket, parképítőket képeznek, így az együttműködés elsődleges célja a szakmai tapasztalatcsere.

Felvidéki vendégdiákok a Hermanban

"Ez a miséző asztalra fog kerülni, ezek az oltárhoz csokrok, ez pedig térdekoráció, és található benne pünkösdi rózsa, krizantém, sima rózsa, aszparágusz."

Csiki Anna Virág azokat a díszeket mutatja, amelyeket a Herman-szakgimnázium diákjai a felvidéki testvériskolából érkezett társaikkal közösen készítettek. 12 tanuló és két tanár látogatott Szombathelyre a szlovák határhoz közeli Malinovóból. A két intézmény közötti kapcsolat többéves múltra tekint vissza, ám idén először egy nyertes pályázatnak köszönhetően a Határtalanul program keretében szervezik az oda-vissza látogatásokat.

Seres Györgyi – szaktanár, Herman Ottó Szakgimnázium
"Rálátást kaphatnak arra, hogy a két illetve három iskola oktatásában, színvonalában, módszereiben milyen hasonlóságok, milyen különbségek vannak, illetve a kulturális programok kapcsán egy kis Vas megyei hangulatba is belekóstolhattak."

Az ötnapos programban felkerestek több virág-nagykereskedést, bejárták a Fő teret, a skanzent, a Csónakázó-tó környékét, megnézték az iskolát, és közösen dolgoztak. (2019.ápr.1. Híradó - Savaria Floriadae) A Herman-iskola nemcsak külföldi kapcsolatainak erősítését finanszírozhatja pályázati forrásból, hanem például az idén tavasszal immár 30. alkalommal megrendezett Savaria Floriadae virágkötő versenyt is. Továbbá virágkötészeti tanfolyam megvalósítására és a tehetséggondozás eszközeinek fejlesztésére is fordíthatnak pályázati pénzt.

Büki Zoltán - szakmai igazgatóhelyettes, Herman Ottó Szakgimnázium
"Az itteni tehetséggondozásnak a sikerességét, eredményeit mi sem tükrözi jobban, mint a jól sikerült technikusvizsgák, a tanulmányi versenyeken, vagy a lövész tehetséggondozó programok versenyein való sikeres, Magyarországon nem is megismételhető teljesítmény, a sok első, második, harmadik hely és különdíjak."

A hermanos és a malinovói diákok közös munkájának eredményeként elkészült virágdíszeket pünkösd alkalmából az Olad falui Szentháromság templomban helyezték el.