Hírek

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepelte a Rum-Kastély EGYMI

2024. április 16., 19:05

Hétfőn ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját a Rum-Kastély Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Szombathelyen. Délelőtt szakmai előadások és könyvbemutató, délután fotó- és rajzkiállítás, később gálaest volt a program.

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepelte a Rum-Kastély EGYMI

A Rumi Csigabiga Alapítvány szervezte a Rum-Kastély EGYMI létrehozásának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepséget, Hetvenkedés címmel.

Ihász-Kozmor Barbara - elnök, Rumi Csigabiga Alapítvány

“Alapítványunk 24 évvel ezelőtt jött létre azzal a céllal, hogy a Rum-Kastély EGYMI-t mindenben segítse, támogassa, így programok szervezésében, a gyermekek utaztatásában, ill. különböző infrastruktúrák fejlesztésében tud nagy segítséget adni, hisz a különböző pályázatok révén épült meg az utóbbi években pl. a tankonyha, a mocorgó terem vagy az ovi-focipálya, illetve a mai rendezvény is ugye egy pályázati forrásnak köszönhetően jött létre.”

Az ELTE-SEK konferenciatermében olyan szakmai előadásokat rendeztek a jubileum alkalmából, amelyek korunk legaktuálisabb neveléstudományi és gyógypedagógiai kérdéseire reflektálnak.

Mátyás-Péter Anna Zsuzsanna - gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos, Vadaskert Alapítvány

“Arról fogok beszélni, hogy mennyire másként gondolkodik egy orvos, aki egy orvosi képzésben, ún. medikális modellben tanulta a szakmáját, és mennyire más a gyógypedagógiai hozzáállás, és ennek a két szemléletnek az egybefésülése, találkozási pontjai, egymás megerősítése és a team-munkában, a csapatmunkában való együttműködés különböző szemlélete lesz majd a téma.”

A Rum-Kastély EGYMI fő célja a tanulók minél hatékonyabb társadalmi integrációja.

Domjánné Éder Marietta - főigazgató, Rum-Kastély EGYMI

“Ezalatt a 70 év alatt az intézmény mindig igyekezett alkalmazkodni a társadalmi igényekhez és a köznevelés-politikai elvárásokhoz, épp ezért az intézmény neve folyamatosan változott, éppen attól függően, hogy milyen típusú fogyatékosságú gyermekeket látunk el. Most jelenleg tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, súlyos, halmozottan sérült, illetve olyan autista gyermekek, akiknél van értelmi sérülés - ezeket a gyermekeket látjuk el”

Jelenleg 92 gyermekkel foglalkozik az intézmény. Róluk szól a Csiga Samu és Csiga Sára a Kastélyiskolában című mesekönyv, amit kifejezetten az évforduló alkalmából állítottak össze a Rum-Kastély gyógypedagógusai.

Ihász-Kozmor Barbara - elnök, Rumi Csigabiga Alapítvány

“A történet arról szól, hogy két kis csiga születik az erdőben, akik különlegesek, ha úgy tetszik, mások, és hogy ezek a gyermekek bekerülnek.. ezek a kis csigák egy kastély-iskolába, ott milyen fejlesztéseket kapnak, mi mindent tanulnak meg az évek során, hogy eljussanak odáig, hogy amikor kikerülnek huszonévesen, akkor az erdő teljes értékű lakói lehessenek.”

Délután a Weöres Sándor Színházban folytatódott az ünnepség. Az aulában a kastélyiskola egykori és jelenlegi tanulóinak rajzaiból, illetve portréfotóikból rendeztek kiállítást. Este a színház nagytermében gálaesttel zárult a jubileumi ünnepség, 18 produkcióval.